Eenden op voorjaarstrek

In deze tijd van het jaar hoef je niet verbaasd te zijn om 's nachts het fluiten te horen van overtrekkende Smienten. Of een groep Wintertalingen of Pijlstaarten op een plas te zien dalen en binnen een kwartier weer te zien opstijgen.

Het voorjaar is in aantocht en het is tijd om naar je broedgebied te komen. Enige haast is daarbij geboden, want anders zijn de beste plekken al vergeven. De voorjaarstrek gaat met horten en stoten en kan soms spectaculair zijn.

Vooral Smienten

Afgelopen dagen werden op de trektelposten allerlei eendensoorten gezien, waaronder de nodige PIjlstaarten. Over kurkdroge telposten als de Maarnsche Berg (Utrechtse Heuvelrug) vliegende Tafeleenden waren ongetwijfeld eveneens trekkers. Maar het waren vooral Smienten die voor de aantallen zorgden. Ze liepen in het binnenland voorlopig op tot 1331 ex. op 19 maart over De Horde (Lopik) en over zee tot 6861 op 21 maart bij Huisduinen (Den Helder).

Massale wegtrek

Heel bijzonder, in twee opzichten, was de massale wegtrek van Smienten op 7 april 2013 bij Kamperhoek; aan het eind van een ongewoon koude periode. Bijzonder, omdat het om een geweldig aantal van bijna 25.000 ex. ging. Maar ook bijzonder omdat het fenomeen tevens op de radar van de luchtmacht te volgen was. De Smienten bleken aan het begin van de avond uit Waterland (NH) op te stijgen. Ze volgden de kust van Flevoland, passeerden de Kamperhoek en vervolgden hun weg naar het noordoosten met een snelheid van 60-80 km/uur. Een beschrijving van het fenomeen is te lezen op de fraaie website van de trektelpost.