Koekoek - Beeld van een onverwachte gast

€14.95incl. btw

Vier Europese koekoek-experts verzamelden verhalen, achtergronden en de nieuwste feiten over de koekoek. Het boek beschrijft de ecologie, biologie en gedrag, maar ook folklore en cultuur, broedparasitisme, onderzoek, bescherming en bedreigingen. Met spectaculaire natuurfoto’s van de prijswinnende fotograaf Oldřich Mikulica die bijzonder koekoekengedrag laten zien, veelal niet eerder getoond. Een schitterend kijk- en leesboek.

  • Boeiende uitgave over vogelgedrag 
  • Unieke natuurfoto’s van prijswinnende fotograaf
  • De nieuwste inzichten
  • Geschreven door Europese vogelexperts

Over de Koekoek

Het blijft een fascinerend fenomeen: het koekoekjong, parasiet in andermans nest. Een monsterlijk groot kuiken met een enorme eetlust, dat de andere kuikens verdringt en zijn gastouders tot uitputting drijft. Het bedrog begint al bij het koekoeksei, dat een verbluffende gelijkenis vertoont met die van het gastgezin. Hoe krijgen koekoeken dat voor elkaar? En hoe kunnen sommige gastouders het vreemde ei dan toch feilloos herkennen?

Het wonderlijke eierverhaal is slechts een van de vele koekoekgeheimen die in dit boek aan de orde komen. De auteurs, vier bekende Europese vogelexperts, hebben een boeiend meesterwerk afgeleverd, boordevol verhalen, achtergronden en nieuwe feiten.

‘Koekoek’ beschrijft de ecologie en het gedrag van koekoeken – en dan niet als een studieboek, maar als een avonturenverhaal, vol raadsels, zoektochten en verrassende wendingen. De vele voorbeelden uit het veld nemen de lezer mee door heel Europa. We lezen over de eeuwige wapenwedloop tussen koekoek en gastheer en nemen een kijkje achter de schermen van het onderzoek. Het boek gaat ook in op folklore en cultuur, bescherming en bedreigingen.

De vele prachtige foto’s zijn van de prijswinnende fotograaf Oldřich Mikulica. Ze tonen de koekoekwereld in al zijn facetten, van oogstrelend mooi tot ronduit bizar. Daarmee is Koekoek – Beeld van een onverwachte gast ook een heerlijk bladerboek voor jong en oud.

Auteurs

  • Oldřich Mikulica is een Tsjechische natuurfotograaf; hij was onder meer GDT European Wildlife Photographer van 2011.
  • Tomáš Grim is een Tsjechische hoogleraar gedragsecologie en koekoek-expert.
  • Karl Schulze-Hagen is een Duitse ornitholoog; hij schreef eerder het veelgeprezen The Reed Warblers.
  • Bård Stokke leidt aan de Universiteit van Trondheim (Noorwegen) een onderzoeksgroep die broedparasitisme onderzoekt.
Afbeelding: