Roodhalsgans

Wetenschappelijke naam

Branta ruficollis

Engelse naam

Red-breasted Goose

Rode Lijst :-
Ramsar 1% :560
Broedpopulatie

-

Geschat maximum winter

20-40 (2013-2015)

Geschat maximum doortrek

1-100 (2008-2012)

Tijd van het jaar

Oktober tot en met maart, Waddengebied tot in mei

Tijd van de dag

Van 1 uur na zonsopgang tot 1 uur voor zonsondergang, in getijdengebieden rond hoogwater.

Aanwijzingen

- Alle geschikte terreindelen bezoeken
- Alleen vogels met terreinbinding tellen (dus niet hoog overvliegende)
- Min of meer vaste route door terrein, maar alert zijn op nieuw ontstane (tijdelijk) geschikte plekken
- Min of meer gelijke tijdsinspanning bij herhaalde bezoeken
- Oppassen voor verstoring (niet te dicht naderen, geen lawaai)

Bijzonderheden

- Voornamelijk solitaire of enkele vogels in grote groepen Brandgans of Kolgans, incidenteel ook als familiegroepje
- Ondanks opvallend voorkomen snel gemist in dichte groepen Brand-of Kolganzen
- Foerageert (vrijwel) uitsluitend op gras
- Drinkvluchten naar open water