Wulpenslaapplaats | Foto: Koos Dansen

Slaapplaatstelling Wulp in juli

Het is het Jaar van de Wulp en in het kader daarvan kijken we wat beter naar Wulpen op slaapplaatsen. Zodoende staat er deze zomer ook een extra slaapplaatstelling van Wulpen op het programma, namelijk op 20 juli a.s. (telperiode 13-27 juli).

Door: Romke Kleefstra & Paul van Els

 

Zomerse Wulpen

Wulpen die zich in de zomer op binnenlandse slaapplaatsen ophouden zijn deels onze eigen broedvogels, hoewel die nu ook al in het buitenland kunnen zitten, waaronder in Engeland. Deels zijn de Wulpen in juli doortrekkers, op weg van Scandinavische en Russische broedgebieden naar zuidelijk gelegen overwinteringsgebied, zoals de Franse kust. Jarenlang zeer regelmatig Wulpen op slaapplaatsen tellen langs de Lek nabij Vianen wees uit dat Wulpen daar in toenemende mate in de zomer en nazomer verblijven en ook hun rui deels doormaken (zie daarvoor dit artikel in Limosa).

Hou rekening met de Regenwulp

Juli is ook een periode waarin Regenwulpen op de slaapplaatsen kunnen verschijnen. Terwijl de laatste Regenwulpen halverwege mei nog slaapplaatsen bezoeken op weg naar noordelijke broedgebieden, zijn de eerste begin juli alweer terug. Hou er dus rekening mee dat beide soorten op de slaapplaats aanwezig kunnen zijn.

Slapende Wulpen in Sovon-Nieuws

In de tweede Sovon-Nieuws van dit jaar staat een verslagje van de slaapplaatstellingen van Wulpen en Regenwulpen eerder dit jaar. In hetzelfde nummer ook een interview met Gerrit Gerritsen, over zijn wulpenonderzoek in Overijssel.