Nieuwsbrief Watervogeltellingen in Nederland, februari 2019

Buiten ligt er op dit moment een prachtig sneeuwdek (gevuld met een mooie groep Kepen en Vinken die op het gestrooide voer afkomen), maar bij de 53e midwintertelling zag het er toch heel anders uit. Het was waarschijnlijk een van de natste tellingen in de lange reeks van midwintertellingen.
Bijna het hele weekend regende het, hoewel er (plaatselijk) ook droge perioden waren. Zo werd het op een aantal Waddeneilanden aan het einde van de ochtend droog (zo’n twee uur voor het hoogwater) en nam ook de wind af waardoor het nog een hele aardige telling werd.
Rond Nijmegen was dat geenszins het geval. Pas rond 16:15u werd het droog, maar toen was ik (de hele dag al op de fiets) grotendeels doorweekt (en kreeg ik de kijker nog amper droog). Veel tellers hadden dezelfde ervaring, gezien de vele opmerkingen van jullie. Om die reden besloten we al snel om de telperiode uit te breiden tot het weekend erna (toen er veel beter weer was voorspeld). Een flink aantal van jullie heeft daar dankbaar gebruikt van gemaakt, waardoor een veel lagere teldekking bij de deze midwintertelling waarschijnlijk is voorkomen. Op dit moment zijn nu net iets minder tellingen (3650) binnen dan vorig jaar rond dezelfde tijd (3900), maar er worden nog steeds tellingen ingevoerd. Veel dank voor het snelle insturen! Heb je je telling nog niet ingevoerd, doe dat s.v.p. zo snel mogelijk zodat we binnenkort een goede eerste indruk van de resultaten kunnen geven.

Document: 

watervogeltellingen_201902.pdf

Auteurs: 

Sovon

Jaar van uitgave: 

2019

Uitgever: 

Sovon Vogelonderzoek Nederland, Nijmegen

Publicatiemedium: 

Speciale uitgave

Type speciale uitgave: 

Nieuwsbrief

Soortgroep: 

Ganzen

Watervogels

Publicatietaal: 

Nederlands