In volgorde van bruikbaarheid voor het doel:
Informatie over aantallen is altijd waardevol. Een goede schatting van de aanwezige aantallen is te prefereren boven het louter aankruisen van de aanwezigheid. Om een schatting te maken is wat ervaring nodig, voel je dus niet verplicht.
Dat is juist bijzonder zinvol! Het levert belangrijke informatie op over jaarpatronen (trekgedrag, trefkansen) die je mist bij eenmalige bezoeken. Hoe vaker hoe beter!
Doen! Alle complete lijsten zijn waardevol, en zeker die welke een vaste route volgen. Route en tijd worden automatisch bijgehouden.
Dagactieve zoogdieren, vlinders en libellen kunnen worden ingevuld worden. De gegevens van dagvlinders en libellen worden gebruikt voor de meetnetten van de Vlinderstichting.
Dat kan, als het gaat om vaste routes waarbij alle soorten zijn genoteerd.
De tellingen van ‘het gouden grid’ van de Vogelatlas zitten allemaal in de computer en vormen waardevol referentiemateriaal voor de LiveAtlas. Het is dus niet de bedoeling deze (nogmaals) in te voeren.
Dit kan, maar wees daar voorzichtig mee. Na een kortdurende BMP-telling kun je je meestal wel herinneren welke extra soorten je waargenomen hebt. Na een telling van verschillende uren wordt dat lastig. Bij twijfel: niet doen. Lees hier meer over deze mogelijkheid. [2]
Links
[1] https://www.sovon.nl/nl/content/veelgestelde-vragen-en-antwoorden-over-liveatlas
[2] https://www.sovon.nl/nl/actueel/nieuws/bmp-telling-aanvullen-tot-lijstjes-voor-de-liveatlas-hoe-werkt-het
[3] https://www.sovon.nl/nl/liveatlas