De midwintertelling is de oudste watervogeltelling van ons land. Gestart in 1967 vormt het onderdeel van een internationale telling in grote delen van Europa, Azië en Afrika. De midwintertelling is in het midden van januari.
Aantallen en verspreiding van overwinterende watervogels eenmaal per winter zo compleet mogelijk vastleggen.
Alle watervogelsoorten, inclusief ontsnapte, losgelaten en vrij levende sier- of parkvogels (‘exoten’). Tevens enkele andere soorten die (enigszins) aan water gebonden zijn (voorbeeld Zeearend, IJsvogel)
De telling vindt plaats in vaste telgebieden:
Voor het Waddengebied geldt een aparte strategie:
In een speciale handleiding wordt een toelichting gegeven op de werkwijze.
Elke teller ontvangt vlak voor de telling een digitale nieuwsbrief en ongeveer twee jaar later het watervogelrapport. Hierin zijn (ook) de resultaten van de Midwintertelling opgenomen. Een voorlopig verslag verschijnt een jaar na de telling in Sovon-Nieuws.
De internationale telling wordt gecoördineerd door Wetlands International. De telling in ons land maakt deel uit van het Meetnet Watervogels en vindt plaats binnen het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). In het Nederlandse Waddengebied is de telling afgestemd op die in de Duitse en Deense delen van de Waddenzee, gecoördineerd door het Wadden Sea Secretariat in Wilhelmshaven.
Periode
Januari
Kennis
1
Tijd
1
Soortgroep
Watervogels
Dagdeel
Overdag
Iedereen met een redelijke kennis van watervogels kan meedoen. Raadpleeg het overzicht van telgebieden die vacant [2] zijn, of neem contact op met een van de regionale coördinatoren [3].
Links
[1] https://www.sovon.nl/nl/midwintertelling
[2] https://portal.sovon.nl/portal/vacant/map/1
[3] https://www.sovon.nl/nl/content/coordinatoren-watervogeltellingen