Drie jonge Scholeksters op straat | Foto: Geert Euverman

Scholeksters op het dak

Vanaf ons huis aan de buitenrand van Vriezenveensewijk kijken we op de achterkant van een rijtje huizen in een nieuwbouwwijk. Het type twee-onder-één kap, met een klein stukje plat dak. Al een paar jaar wordt één blok, steeds hetzelfde, in het voorjaar bezet door een stelletje Scholeksters. Wat ze daar precies doen, en hoe hen dat vergaat: je weet het niet, je kunt er niet op kijken. Wel kwam er meteen al in 2013 een verrassing: op de straat voor het huis liepen jongen!

Door: Geert Euverman

 

Dit jaar gebeurde dat zelfs twee keer. In mei zetten buurtbewoners drie kuikens op de foto, die stoer langs de stoeprand liepen. De buurtapp werd ingezet om te vragen een beetje op te letten met het verkeer. Waarschijnlijk hebben deze het niet gehaald, het is ook niet echt een weidevogelgebied waar ze in terecht komen. Het is een buurt met tuinen en gazons, wel aan de rand van de bebouwde kom. Maar ook met honden en katten.


Maar meest bijzonder: de ouders bleven. Ze waren al een tijdje heel fel, een Zwarte Kraai die te dicht in de buurt kwam wist niet hoe snel hij weg moest komen. En op 24 juni waren er weer uitgevlogen jongen! De hele buurt weer in rep en roer door de waakzame ouders. Half juli vlogen er nog steeds af en toe luid roepende vogels door de buurt. Ze houden de boel vanaf een dak in de gaten. Het zou maar zo kunnen dat ze elk jaar wel gebroed hebben, met meer of minder succes: je weet het pas zeker als het grut beneden is. Maar zo’n stel vrolijkt de buurt mooi op: een vleugje Terschelling in het voorjaar.