Krekelzanger, Munstergeleen Li, 28 mei 2017 | Foto: Jan Boeren (waarneming.nl)

Limburgse verrassingen in mei

Volgens de informatie bij kalendermaanden schrijven alle volkskalenders en poëzie niks dan goeds over de meimaand.  Of de vogelliefhebbers in Limburg het hiermee eens zijn na deze meimaand lijkt me waarschijnlijk. Vanaf medio mei voor de liefhebbers een aantal knallers uit de categorie 'zeer zeldzaam'.

Jan Peeters en Hans-Peter Uebelgunn, Districtscoördinatoren Limburg-Noord

In de laatste week van mei was daar plots de Krekelzanger. Ofschoon deze soort in ons land in mei en juni tegenwoordig jaarlijks wordt gezien is het voor Limburg geen vanzelfsprekende gast.

Na 1996 in Kerkrade en twee jaar op rij in Brunssum nl.  2007 en 2008, nu weer eens een Krekelzanger in Limburg. Vanaf 23 mei tot einde van deze maand brengen de vogelaars uit de zuidoostelijke hoek van Nederland  een bezoek aan Munstergeleen om de kenmerkende naaimachine-sound te horen of een glimp op te vangen deze dwaalgast die iets te ver westelijk vanuit zijn verspreidingsgebied is beland.

Minder zeldzaam voor Limburgse begrippen is Orpheusspotvogel  die eind mei bij Maastricht (Oost-Maarland) is aangetroffen. Jaarlijks wippen wel enkele exemplaren vanuit het oostelijke gedeelte van België over naar het zuidelijke gedeelte van Limburg. Deze soort vliegt dan iets te ver naar het noorden want zuidwest Europa is het reguliere verspreidingsgebied.

Waar de grootste verrassing uit afkomstig is zal gissen blijven. Alle voorgaande waarnemingen (totaal 11 volgens de Commissie Dwaalgasten en slechts 5 waarnemingen na 2000) komen uit de Flevopolder of uit de kustregio. Maar de Grijze Strandloper werd 15 mei ontdekt in Noord-Limburg bij Lomm tussen Arcen en Velden. Ruim 150 vogelaars zijn ter plekke geweest om deze Amerikaanse soort op 16 mei te bekijken. Na deze datum was de vogel gevlogen.

We zijn benieuwd of het seizoen 2017 nog meer verrassingen oplevert. We zijn benieuwd.