Foto: Willem-Jan Fontijn - Waarneming.nl (cc)

Lachsterns. Wie speurt er mee?

Wie helpt er mee met het zoeken naar de slaapplaats van de Lachsterns die overdag bij Nieuwe Pekela verblijven? Waarnemingen van wegvliegrichtingen 's avonds zijn al waardevol. 

Overdag verblijven er momenteel zo'n 30 Lachsterns op het Heeresmeer en zandgat Alteveer bij Nieuwe Pekela (waarneming.nl). Ze jagen er overdag op sprinkhanen en kikkers langs sloten. De aantallen Lachsterns die door Nederland trekken worden gemonitord op slaapplaatsen. Van de Groningse vogels is die echter nog altijd niet gevonden. Wie brengt daar verandering in?

Vermoedens

Het sterke vermoeden bestaat dat de vogels op de kwelder langs de Dollard slapen. Maar de vogels zijn ook al eens vliegend richting Drenthe gezien. Geschikte slaapplekken (zeer ondiep water) zijn daar schaars. Misschien toch de Veenhuizerstukken of het zandgat bij Sellingerbeetse, hoewel die plekken op het oog niet zo geschikt lijken. De meest spannende plek lijkt echter nog de Dollard.

Deel verdachte waarnemingen, tel mee

Iedere 'verdachte' waarneming is welkom. Deel deze even met coördinator Olaf Klaassen. De landelijke slaapplaatstellingen van Lachsterns (in feite alleen Balgzand en dus omgeving Groningen) zijn op: