Jonge honden doen het zware telwerk. Vlnr: Patrick Verhaar, Arie-Willem van der Wal, Corné Stam (roeiend) en Adri Clements. Foto: Minne Feenstra

Moerasvogels in Kinderdijk, broedseizoen 2015

Ook afgelopen seizoen zijn verschillende leden van Natuur- en Vogelwacht ‘de Alblasserwaard’ weer te voet of per boot de Kinderdijkse Boezems ingetrokken. Met als doel het inventariseren van de broedvogels. De Kinderdijkse Boezems zijn ingedeeld in drie delen: Hoge Boezem van de Overwaard, Hoge Boezem van de Nederwaard en Hoge Boezem van Nieuw-Lekkerland. In de Overwaard huist al sinds jaar en dag een purperreigerkolonie.

Door Corné Stam, broedvogelteller uit Nieuw-Lekkerland

Zaterdag 6 juni was het weer zover: de jaarlijkse purperreigertelling. Tijdens die telling worden de nesten van de Purperreigers geteld. En dat op z’n oud-Hollands: in linie lopend door het moeras. Tijdens deze survivaltocht mochten we 136 nesten registreren, een mooi aantal! Weliswaar 29 nesten minder dan vorig jaar, maar dat jaar was wel een erge uitschieter. Zagen we vorig jaar ook veel grote legsels (geregeld vijf eieren), dit jaar waren het meer normale legsels: meest drie, soms vier eieren. Vorig jaar vonden we ook geregeld veel dode muizen op het nest, wat we dit jaar niet zagen. Wel interessant was de vondst van een braakbal met resten van een exotische rivierkreeft.

Foto: Minne Feenstra

Woudaap

Een ander deelgebied, de Nederwaard, kende dit jaar een paar leuke verrassingen in de vorm van een roepende Roerdomp (was al jaren niet meer gehoord) en recent ontdekten we zelfs een Woudaap tijdens onze BMP-ronde! Die laatste was voor het laatst in 2006 gehoord en gezien. De Roerdomp is met name eind april/begin mei erg actief aan het roepen geweest, de Woudaap was van zaterdag 13 tot en met zaterdag 20 juni haast continue fraai te horen en te zien.