Een onbeheerd houtduivennest valt nogal op...Middelaar, 26 juni 2005. Foto: Fred Hustings

Houtduif broedt het best in de stad

Houtduiven bouwen soms stevige, soms fragiele nesten en leggen er twee hagelwitte eieren in. Ze gedragen zich niet al te stiekem bij het nest en vliegen bijvoorbeeld met veel vleugelgeraas af bij verstoring. Gefundenes fressen voor de vele predatoren die wel een eitje lusten.

De broedresultaten zijn dan ook mager. Veel nesten raken hun inhoud al in het eistadium kwijt. Ook de nestjongen worden nogal eens te grazen genomen, onder andere door roofvogels en marters. Door steeds weer opnieuw te proberen tijdens het lange broedseizoen compenseren de duiven voor de hoge nestverliezen. Er zijn echter ook plekken waar het ze goed vergaat.

Stadse Houtduiven
In stedelijk gebied zijn Houtduiven tegenwoordig heel algemeen. In veel wijken zijn ze talrijker dan de Turkse Tortel, die enkele decennia geleden de scepter zwaaide onder de stadse duiven. De opkomst van Houtduiven in stedelijk gebied is niet goed vastgelegd maar vond in het laatste kwart van de 20e eeuw plaats.

Voor- en nadelen
Broeden in de stad heeft voor Houtduiven een voordeel: er zijn veel minder predatoren dan in het buitengebied. Het nadeel is de schaarste aan voedsel. Ze moeten daarvoor veelal pendelen naar het akkerland buiten de stad. Een beetje vliegen is geen probleem, maar de vliegkosten moeten uiteraard niet de pan uit rijzen. En de nesten moeten ook niet te lang in de steek worden gelaten.

Dank aan de Hamster
Maastrichtse Houtduiven hebben het goed bekeken. Ze nestelen in de stad en pendelen naar de voor Hamsters aangelegde akkers in het buitengebied. Daar is, in tegenstelling tot het gangbare boerenland, voedsel in overvloed. Hun broedresultaten zijn dan ook uitstekekend.

Onderzoek
Dat we dat weten, komt doordat Peter Alblas jarenlang nesten opspoorde en controleerde in Maastricht. Een leuk interview stond in de Volkskrant. Vergeet ook niet zijn rapport te bekijken over de relatie tussen Maastrichtse Houtduiven en Hamsters.