Houtduiven, klein deel van 30.000 trekkers binnen enkele uren over Milsbeek in Noord-Limburg, 1 november 2014. Foto: Fred Hustings

Houtduivenweekend

In een smalle strook van oostelijk Nederland, ongeveer ten oosten van de lijn Twente-Kempen, is de Houtduif de talrijkste trekker in het najaar. Vinken, lijsters, ze kunnen allemaal massaal gaan stromen, maar als de Houtduiven los gaan...

Dat was in dit weekend het geval. Massale doortrek van waarschijnlijk vooral Zweedse Houtduiven kondigde zich op vrijdag aan, en kreeg op zaterdag een eclatant vervolg. Op zondag was het weer wat rustiger in de lucht. In totaal noteerden de trektelposten zo'n 3,5 miljoen Houtduiven, zo blijkt uit trektellen.nl. Op allerlei posten werden meer dan 100.000 Houtduiven gezien.

Dat is bijzonder, ook voor de rijk met Houtduiven bedeelde streken van het land. Het heeft er ook alle schijn van dat de aantallen doortrekkers sinds een jaar of tien sterk zijn toegenomen. Oudgedienden in het trektelgebeuren kunnen zich dit soort aantallen niet heugen. Er wordt gespeculeerd over verlegging van trekbanen (de Zweedse Houtduiven overwinteren van Midden-Frankrijk tot in Spanje en volgen een smalle trekbaan). Een sterke toename van de populatie in de herkomstgebieden, of veranderd trekgedrag, lijken minder aannemelijke verklaringen; maar wie zal het zeggen wat er aan de hand is?

Hoe dan ook was het genieten geblazen voor de gelukkigen die dit spektakel mochten meemaken. Groepen van vele duizenden Houtduiven hoog in de lucht, soms in brede linies, dan weer in compacte ballen, en als ze recht over je heen komen een indrukwekkend vleugelgeruis: het is iets waar je niet snel genoeg van krijgt.