Kleinst Waterhoen. Foto: Harvey van Diek

Eerste Kleinst Waterhoen voor Limburg in 20 jaar

Het Atlasproject kan voor leuke waarnemingen zorgen. Zo werd voor het eerst in 20 jaar weer een Kleinst Waterhoen in de provincie Limburg waargenomen.

Door Jan Peeters & Hans-Peter Uebelgünn, DC's Limburg noord

Kleinst Waterhoen in Nederweert

Thijs Loven maakte op 25 mei bij Nederweert een avondronde voor het atlasproject. En hij deed een spectaculaire ontdekking, een Kleinst Waterhoen. Na 20 jaar stilte eindelijk weer eens een officieël Kleinst Waterhoen in Limburg. Deze unieke vondst is door diverse collega’s bevestigd totdat het op 1 juni weer stil werd. Voor de laatste waarneming van deze soort in Limburg moeten we alweer 20 jaar terug in de tijd. Toen zat er een in de Hamert. Nog oudere waarnemingen komen uit de Groote Peel in 1992 en de Mariapeel in 1983. Zullen we weer 20 jaar moeten wachten op de volgende?

Huiszwaluwtelling in Limburg 2008-2013

Met de belangrijkste maanden juli en augustus voor het tellen van huiszwaluwkolonies nog voor de boeg, geven we hieronder de cijfers voor zowel Limburg zuid als Limburg noord over de afgelopen zes jaar. In de vergelijking zijn 99 kolonies die vanaf 2008 jaarlijks geteld zijn meegenomen. De plotselinge daling van ca.10% in 2010 is een halt toegeroepen. 2013 geeft een stijging van ca. 6% ten opzichte van 2012. We zijn benieuwd of de komende maanden het topjaar 2010 gehaald gaat worden. Het woord is nu aan onze tellers!

Aantallen Huiszwaluwen in Limburg in de periode 2008-2013

 

We zoeken nog een DC voor Limburg zuid

Tot slot willen we iedereen nog bedanken voor het invoeren van de gegevens van 2013. Sommigen hebben zelfs al de gegevens van 2014 ingevoerd!
Misschien weet iedereen inmiddels dat Geert Lamers is gestopt als DC van Limburg noord, en dat Jan Peeters zijn plaats heeft ingenomen. Omdat er in  Limburg zuid nog geen nieuwe DC is gevonden, nemen Jan Peeters en Hans-Peter Uebelgünn samen met Fred Hustings en het Sovon-bureau deze taak even over tot er een nieuwe DC is gevonden. Dit mag dus ook een team van twee personen zijn, zoals in Limburg noord. Mochten er vragen zijn dan kun je altijd bij bovengenoemde personen of Sovon terecht. Wij hopen natuurlijk  dat de mensen zoveel mogelijk blijven tellen in Limburg. Uiteindelijk is het toch heel waardevol dat er in onze provincie goed wordt geteld. Alle gegevens zijn uiteraard hartelijk welkom.

Contact

Jan Peeters & Hans-Peter Uebelgünn, lsb.limburgnoord@sovon.nl