Steltkluut. Foto: Harvey van Diek

Mediterrane tinten in Zuid-Holland

Het is dit jaar goed raak in de provincie met vogelsoorten die een tikkeltje Mediterraan aandoen. Er zwerven diverse Zwarte ibissen rond en er broeden Steltkluten op verschillende locaties. Zingende Roodmussen maken het bonte spektakel compleet. Een blik in Mediterraan Zuid-Holland.

Door Anthonie Stip (DC Zuid-Holland noord) & Sander Terlouw (Zuid-Holland zuid)

Zwarte Ibissen, broedvogels in Spanje en Frankrijk, zwerven al de hele winter door Zuid-Holland. 2014 begon met exemplaren op de Starrevaart bij Leidschendam en in de omgeving van Nieuwkoop. Op beide locaties wordt de soort nu nog gezien. Later doken Zwarte Ibissen op in de Groene Jonker bij Zevenhoven (mrt-heden), bij Warmond (mrt-juni), Nieuw-Lekkerland (april-heden), ’s Gravendeel (april), Haastrecht (mei), Berkel- en Rodenrijs (juni) en in de Ackerdijkse plassen (juni). Geen van die tientallen Zwarte Ibissen vertoont tot nu toe gedrag dat kan duiden op een territorium of nest, maar het is wel zaak dat goed in de gaten te houden. Wie weet blijven ze hangen en gaan ze bijvoorbeeld volgend jaar over tot broeden. Ik roep waarnemers dan ook op goed te documenteren wat ze zien. Dat kan voor Sovon relevante informatie opleveren.

Een andere zuidelijke verrassing is de Steltkluut. Incidenteel is er sprake van een broedgeval in Zuid-Holland, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren gebeurt het dit jaar op diverse locaties. Zowel in de Groene Jonker (3 pulli) als in de Zouweboezem bij Ameide (2 pulli) werd succesvol gebroed. Op Tiengemeten werden broedverdachte vogels gezien. We zijn benieuwd hoeveel territoria er uiteindelijk in de provincie de boeken in gaan. Weet je nog andere locaties met Steltkluten, geef dat dan aan ons door.

De Roodmus, een meer Oost-Europese soort, duikt dit jaar ook geregeld op. Sinds 20 mei zingen er één tot twee mannetjes in het duingebied bij Oostvoorne. Op 30 mei doken kortstondig zingende exemplaren op in de Kwade Hoek, Berkheide en bij Schiedam. Begin juni zat een mannetje veelvuldig te zingen in de omgeving van Klaaswaal, maar werd later niet meer gehoord of gezien. Bij Noordwijk werd begin juni tweemaal een roodmus waargenomen, de eerste keer op 6 juni alleen zingend en op 9 juni een zichtwaarneming. De enige blijvertjes lijken zich in de duinen bij Oostvoorne prima te vermaken. Of er ook echt gebroed wordt is wel spannend om de komende tijd goed te volgen. Houd ogen en oren open!

Hebt u meldingen van zeldzame broedvogels in Zuid-Holland? Deel ze met Sovon en neem contact op met Anthonie Stip of Sander Terlouw.

Contact

Anthonie Stip (Zuid-Holland noord), lsb.zuidhollandnoord@sovon.nl

Sander Terlouw (Zuid-Holland zuid), lsb.zuidhollandzuid@sovon.nl