Foto: Albert de Jong

Ook Fitis komt massaal aan

In de afgelopen dagen is de Fitis met flinke aantallen gearriveerd in de broedgebieden. Erg vroege Fitissen zongen halverwege maart al, maar echte aantallen volgden pas in de afgelopen dagen. De hoge temperaturen hielpen de soort een handje.

Fitissen zijne langeafstandstrekkers, die in Afrika ten zuiden van de Sahel overwinteren. In het voorjaar trekken ze over een afstand van gemiddeld ongeveer 7500 kilometer naar hun broedgebieden. In Nederland arriveren de meeste Fitissen in de eerste twee weken van april. De mediane aankomstdatum ligt op 4 april, maar jaarlijks vervroegt hun aankomst met ongeveer 0,2 dag. 

Warm weer

Onderzoek heeft aangetoond dat de aankomst van zomervogels als de Fitis is gekoppeld aan de voorjaarstemperatuur. Bij hoge voorjaarstemperaturen arriveren vogels eerder en, niet te vergeten, is de zangactiviteit hoger. In de afgelopen paar dagen zijn de aantallen zingende Fitissen snel opgelopen, wat wijst op een vrij massale aankomst. In loofbossen met berken, maar ook in jonge bossen met bijvoorbeeld veel wilgen en genoeg ondergroei zullen de dichtheden deze week snel oplopen.

Oefen de zang 

De Fitis beluisteren? Dat kan via Thuis in het veld. Via 'hoor de soort' kun je oefenen hoe snel je de zingende Fitis hoort.