Zwartkop op vetbol in Geldrop, 6 februari 2014. Foto: Carla van Moorsel

Overwinterende Zwartkop in Geldrop

Uit Geldrop kwam begin februari een melding van een Zwartkop die elke dag in de tuin van de vetbol komt eten. Een goede gok gezien deze kwakkelwinter.

Door Leo Ballering

Twee overwinteringsstrategiën

De laatste jaren komen steeds meer berichten van overwinterende Zwartkoppen in Engeland die op voedertafels gezien worden. Hier is dat veel minder. Een deel van de Zwartkopen uit Midden-Europa trekt richting noordwest en komen in de landen langs de Noordzee terecht; in Nederland, België, Noord-Frankrijk en Engeland. Een ander deel van de Midden-Europese vogels trekt weg richting het zuidwesten om te overwinteren in Spanje en Noord-Afrika.

De beste territoria

De Zwartkoppen die bij ons overwinteren hebben als voordeel dat ze eerder terug kunnen zijn in hun broedgebieden dan de overwinteraars in het zuiden. Ze kunnen hun terugkeer beter plannen en de beste broedterritoria bezetten. Net als andere insecteneters schakelt deze zangvogel in de winter over op een dieet van zaden, daarom kunnen ze het in de winter uithouden. Tijdens strenge winters hebben de hier overwinterende vogels het veel moeilijker en zullen er niet veel het einde van de winter halen. Dan zijn de in het zuiden overwinterende vogels in het voordeel. Met deze kwakkelwinter is de kans groot dat dit mannetje het in ieder geval gaat redden, goed gegokt dus!!

Contact

Leo Ballering, Lsb.Brabantoost@sovon.nl
Tel 0413 368 248 (thuis, 's avonds)
Twitter: @SovonNBrOost