Kruisbek. Foto: Koos Dansen

Vogelatlas ruim een jaar verder

Op 1 dec jl. ging de tweede winterperiode voor de vogelatlas van start. Zo’n 400 tellers, deels nieuwe tellers, deels ook tellers die in het eerste jaar al een volledig atlasblok hadden gedaan, hebben gebruik gemaakt van de gratis printservice die Sovon hen bood.

Door het Atlasteam

Goed telweer

Gelukkig waren de eerste weken van december 2013 ons qua weer goed gezind. Weinig regen en niet al te koud. Eigenlijk prima telomstandigheden. Een flink aantal tellers is dan ook voortvarend begonnen: 280 tellers al een of meer tellingen uitgevoerd (en ingevoerd) in 311 atlasblokken verdeeld over 207 verschillende soorten. De soortenlijst van de winter 2012/2013 bleef uiteindelijk steken op 239 soorten met o.a. geelsnavelduiker(!), waterspreeuw en bruine boszanger.

Krenten

Ook deze tweede winterperiode levert alweer leuke krenten op. Wat te denken van een sperweruil (Zwolle), dwerguil (Lettele/Deventer), kleine geelpootruiter ( Den Oever), swinhoes boszanger (Swifterband) en heel recent de siberische taling (Arnhem). Allemaal superzeldzaamheden. Iets minder zeldzaam, en al eerder vermeld, zijn de opvallende aantallen kruisbekken, een handvol grote kruisbekken en zelfs de witbandkruisbek. Een gelukkige vogelaar op de Veluwe zag twee groenvleugelara’s overvliegen tijdens een kilometerhoktelling. Neem eens een kijkje op de resultatenpagina van de atlassite.

Contact

Harvey van Diek: harvey.vandiek@sovon.nl

Jouke Altenburg: jouke.altenburg@sovon.nl