Kruisbek. Foto: Harvey van Diek

Speciale aandacht voor Kruisbekken, ook losse meldingen zijn welkom

In juli van dit jaar kondigde zich een invasie van Kruisbekken aan die in oktober tot een ongekend hoogtepunt kwam. Vele tienduizenden overspoelden ons land gezien de ongekend hoge aantallen die op waarneming.nl werden doorgegeven. Daarmee is het een van de grootste invasies van de laatste decennia.

Door Harvey van Diek en Jouke Altenburg

In het kielzog van al deze Kruisbekken hebben ook veel Grote Kruisbekken en zelfs Witbandkruisbekken de oversteek naar ons land gemaakt. Het voedselaanbod in de noordelijke streken is blijkbaar dramatisch slecht geweest.

Herkenning

De Witbandkruisbek is relatief gemakkelijk te onderscheiden van de Kruisbek door de twee duidelijke witte vleugelstrepen, zowel bij het mannetje als het vrouwtje. De Grote Kruisbek daarentegen is en heel stuk lastiger te onderscheiden van de Kruisbek. Een dikke stierennek, een dikke, forse snavel, maar vooral het geluid. Een laag ‘kuup…kuup...kuup’ in plaats van het meer ‘kiep…kiep…kiep’ van de Kruisbek onderscheidt hem.


Links een Grote Kruisbek, rechts een Witbandkruisbek. Foto's: Harvey van Diek

Nu of nooit

De verwachting is dat veel van de kruisbekken deze winter in ons land blijven hangen. We hopen dan ook dat alle atlastellers extra veldbezoeken brengen om leuke aantallen Kruisbekken of zelfs Grote Kruisbekken en Witbandkruisbekken op de veldformulieren te krijgen. Het is namelijk nu of nooit deze winter!

Elke waarneming telt

Ook alle niet-atlastellers roepen we op om losse waarnemingen van alle soorten Kruisbekken in te voeren op waarneming.nl. Dan kunnen deze data door de betreffende teller van het atlasblok namelijk gebruikt worden voor de aantalsschattingen. Elke waarneming telt!

Contact

Harvey van Diek, harvey.vandiek@sovon.nl
Jouke Altenbrug, jouke.altenburg@sovon.nl