foto: Harvey van Diek

Volop Heggenmussen (in de stad)

Het vergt heel wat rekenwerk om te bepalen welk deel van de ongeveer kwart miljoen paartjes Heggenmussen in stedelijk gebied nestelt. Maar één ding is zeker: het zijn er heel veel!

Hij scharrelt in menig stadstuintje rond, is soms al tevreden met wat vierkante meters gazon en een dichte heg, en moet een van de talrijkste gevleugelde stadsbewoners zijn. Toch valt de Heggenmus veel minder op dan bekendere soorten als Merel, Houtduif, Turkse Tortel, Ekster en mezen.

Behalve dan voor echte vogelaars! Hun oren pikken het weinig melodeuze, wat slepende liedje op dat vooral in het vroege voorjaar zo vaak te horen is. Eind februari en in maart, als de vogelzang gemiddeld genomen nog weinig uitbundig is, valt het liedje van de Heggenmus meer op dan later in het seizoen. Een rondje fietsen door een groene stadswijk kan je er versteld van doen staan hoe talrijk het vogeltje is. De dichtheden in de stad worden daarbuiten alleen benaderd door de mooiste stukjes kleinschalig cultuurland (met veel heggetjes) en dichte jonge aanplant (maar dat is een tijdelijke zaak).

Een onopvallende en talrijke medestadsbewoner dus. Die er een ingewikkeld sexleven op nahoudt, maar dat is iets voor een andere keer...