De tweede uitvlieggolf van Spreeuwen zit er aan te komen. Hoe zal het broedsucces zijn van deze opmerkelijke tweede leg? Tellingen van de groepjes uitgevlogen juveniele spreeuwen moeten het uitwijzen. Aanvullend daarop zal de hele maand juli in het teken staan van het tellen van spreeuwenslaapplaatsen.

Heb je ook een bijdrage voor de nieuwsbrief? Mail die dan naar de redactie.

Veel leesplezier!


Nieuwsbrief - Algemeen

Sovon-Actueel

Estafette: mee met onderzoekers

Tussen de 12 en 27? Volgende week zaterdag kun je al mee. 

»

Toevlucht voor de Tapuit

Brochure over de bescherming van Nederlandse Tapuiten uitgebracht

»

Excursieleiders voor Dutch Bird Fair gezocht!

Dé kans om een uniek gebied in te trekken met een groepje geïnteresseerden.

»

Nieuwsbrief - Project

Broedvogelmonitoring (BMP)

Zomermaanden bij uitstek geschikt voor een aantal BMP-soorten

Ze vliegen om, die lange dagen. Voor je gevoel was je nog maar net begonnen met dat eerste uilen- en spechtenrondje en nu zitten de broedvogeltellingen er al weer bijna op. Let wel: bijna! Een aantal soorten moet je juist nu tellen.

»

Jaar van de Spreeuw

Tweede leg bij Vivara

De honderd nestkasten met infraroodcamera’s die begin dit jaar zijn verspreid, waren afkomstig van Vivara. Zelf hingen ze er ook één op. Helaas werd na korte tijd het nest van de spreeuwen leeggeroofd. De teleurstelling was groot. Gelukkig is er nu goed nieuws te melden.

»

Tweede uitvlieggolf Spreeuwen komt eraan

Tellers, opgelet. Juveniele spreeuwen zijn bijna weer te zien.

»

Slaapplaatsen van Spreeuwen zoeken in juli

Nu alle jonge Spreeuwen zijn uitgevlogen ontstaan de slaapplaatsen, waar ook de bekende spreeuwenwolken zijn te bewonderen. Maar waar liggen die slaapplaatsen? We willen ze allemaal weten!

»

Vogelatlas

Laatste broedvogelrondes van het tweede Atlasseizoen

Ook het tweede broedseizoen van de vogelatlas is nagenoeg afgelopen. Toch maken veel atlastellers nog een extra veldronde voor een aantal late soorten.

»

Nieuwsbrief - Regio

Groningen

Groningen belangrijkste provincie voor Kwartelkoningen

Momenteel zit ongeveer de helft van alle in Nederland aanwezige Kwartelkoningen in Groningen. Met bekende kerngebieden als het Oldambt behoorde Groningen altijd al tot de belangrijke regio’s voor de soort, maar de concentratie in 2014 is opvallend.

»

Limburg

Eerste Kleinst Waterhoen voor Limburg in 20 jaar

Het Atlasproject kan voor leuke warnemingen zorgen. Zo werd voor het eerst in 20 jaar weer een Kleinst Waterhoen in de provincie Limburg waargenomen.

»

Noord-Brabant

Slechtvalken op CHV toren in Veghel voor derde opeenvolgende jaar succesvol

Afgelopen week zijn er voor het derde opeenvolgende jaar jonge slechtvalken geringd op de CHV toren in Veghel. Volgens Peter van de Braak van Vogelwacht Uden zagen de drie jonge valken er goed uit en waren op het moment van ringen zo’n drie weken oud.

»

Overijssel

Aantal Middelste Bonte Spechten in Twente naar nieuw hoogtepunt in 2014

De opmars van de Middelste Bonte Specht in Twente zet nog steeds door en het aantal territoria in 2014 heeft alle voorgaande records gebroken.

»

Zeeland

Over Roodmussen, Orpheuspotvogels en meer

Het is voor een aantal soorten een bijzonder voorjaar geworden in 2014. Zo is het aantal zingende Roodmussen hoger dan de afgelopen jaren en hebben we zelfs twee zangposten van de zeer zeldzame Orpheusspotvogel in Zeeland gehad.

»

Zuid-Holland

Mediterrane tinten in Zuid-Holland

Het is dit jaar goed raak in de provincie met vogelsoorten die een tikkeltje Mediterraan aandoen. Er zwerven diverse Zwarte ibissen rond en er broeden Steltkluten op verschillende locaties. Zingende Roodmussen maken het bonte spektakel compleet. Een blik in Mediterraan Zuid-Holland.

»
  • Heb je zelf een bijdrage voor de nieuwsbrief? Mail deze dan naar nieuwsbrief@sovon.nl
  • Wil je informatie uit andere regio’s of van andere telprojecten ontvangen? Pas dan je voorkeur aan via de aanmeldpagina.