Vogels kijken tot op het bot

Arnold van de Burg & Kas Koenraads

Het vogelrijk kent een enorme verscheidenheid aan soorten, die in bouw, vormen en gedragingen zijn aangepast aan specifieke leefwijzen. Om deze aanpassingen in beeld te brengen voor een groter publiek produceren Arnold van de Burg en Kas Koenraads een anatomische vogelatlas, die de samenhang beschrijft tussen de ecologie (leefwijze) en de morfologie (bouw en structuur) van vogels.

Vragen die ze in het boek willen beantwoorden, zijn bijvoorbeeld ‘Waarom breekt een Jan-van-Gent zijn nek niet bij een stootduik in het water?’ en ‘Hoe kan een Laplanduil een lemming vangen onder een dikke laag sneeuw?’.

Essentieel is dat we de antwoorden op deze vragen niet alleen beschrijven, maar ook laten zien met behulp van grafieken en tabellen en vooral ook foto’s en tekeningen van het gedrag en de bouw van de dieren. Het boek krijgt een toegankelijk, maar ook semi-wetenschappelijk karakter.

In de workshop kun je na een korte inleiding zelf uitwendig onderzoeken hoe vogels precies in elkaar zitten, aan de hand van een collectie dode vogels.

Landelijke Dag

Lees meer over de Landelijke Dag of koop direct een ticket

Voor de workshop moet je je apart aanmelden