Variatie trekgedrag Grutto's

Mo Verhoeven, PhD student & Jelle Loonstra, PhD student, Rijksuniversiteit Groningen

Kunnen we de variatie in het trekgedrag van volwassen Grutto’s wel begrijpen als we naar de ontwikkeling van trekgedrag in juveniele kijken?

Verschillende studies aan de trek van Grutto’s (Limosa limosa) laten zien dat er een zeer grote variatie bestaat in de trek-strategie van verschillende individuen. Zo overwinteren Grutto’s zowel ten noorden als ten zuiden van de Sahara, vertrekken Grutto’s vanuit Nederland naar het zuiden in een twee-maanden durende periode en kan er een maand tussen de aankomst van verschillende individuen in Nederland zitten. Een spreiding die er zelfs voor zorgt dat Grutto’s op het zelfde moment aankomen en vertrekken in hun West-Afrikaanse overwinteringsgebieden. 

Omdat er vanuit de theorie maar één of enkele optimale trek- strategieën voorspeld worden, zorgt dit voor een grote verwondering onder wetenschappers die dit bestuderen en is de ‘grote’ vraag wat de origine van deze variatie is. Door de geobserveerde variatie in trek-strategieën in volwassen Grutto’s in het licht te zetten van trek-beslissingen van onervaren juveniele grutto’s tijdens hun eerste zuidwaartse trek proberen Mo en Jelle in deze lezing een eerste stap te zetten in het begrijpen van deze onverklaarbare variatie in het trekgedrag van Grutto’s.

Deze lezing zal bestaan uit twee opeenvolgende verhalen en het wordt dan ook aangeraden om beide lezingen te bezoeken om het hele verhaal te begrijpen.

Bachzaal, NOU

Landelijke Dag

Lees meer over de Landelijke Dag of koop direct een ticket