Foto: Albert de Jong

Het Jaar van de Kievit; eerste resultaten

In 2016 hebben vele vrijwilligers geholpen met het tellen van Kieviten en hun kuikens in BMP gebieden. In 16 gebieden zijn bovendien kuikens gekleurringd en meerdere malen per week met de telescoop afgelezen om de overleving te kunnen volgen.

Dit laatste onderzoek is gedaan in gebieden met en zonder speciale maatregelen die de overleving van kuikens moeten vergroten. De kuikens (en de vrijwilligers) hadden niet veel geluk. Precies tijdens de uitkomstpiek was er sprake van een koud weerperiode met veel regenval. Dankzij de grote inzet van de vrijwilligers konden de kuikens in de meeste gebieden toch worden gevolgd. 

De eerste resultaten van al het onderzoek zullen worden gepresenteerd en de eerste voorzichtige conclusies getrokken. Duidelijk zal worden dat er te weinig kievitkuikens vliegvlug worden en dat er nog heel wat moeten gebeuren voordat het aantal kievitkuikens voldoende is voor populatieherstel. Vogelbescherming en Sovon blijven zoeken naar mogelijkheden om dat te bereiken.

Jouke Altenburg – Vogelbescherming

Wolf Teunissen – Sovon

 

Lezingenoverzicht Landelijke Dag »

Aanmelden Landelijke Dag

Een ticket voor de Landelijke Dag kost 10 euro. Daarvoor krijg je een programma boordevol inspirerende verhalen, ontmoetingen en laatste telresultaten. Leden en vrijwilligers van Sovon krijgen 5 euro korting.

Aanmelden Landelijke Dag