Groene Concerten

Groene concerten op de WylerbergMuziek en natuur horen al eeuwen bij elkaar. En kómen letterlijk bij elkaar in Huize Wylerberg, op de stuwwal bij Beek-Ubbergen. Het ‘hart’ van deze prachtige, witte villa uit 1920 is namelijk een muziekzaal met een buitengewoon mooie akoestiek. Ooit werden hier regelmatig concerten gegeven. Op initiatief van het platform Groene Concerten en i.s.m. Sovon Vogelonderzoek Nederland is deze traditie teruggekeerd. 

 


Aankondiging: Canto Ostinato – Simeon ten Holt

Muziekzaal Huis Wylerberg

  • vr 21 sept 19.00 uur
  • za 22 sept 15.00 uur
  • zo 23 sept 15.00 uur

Schaamteloos tonaal - Verrukkelijke klankwereld Canto Ostinato von Simeon ten Holt

Simeon ten Holt (1923-2012) hoorde bij de avant-garde van de Nederlandse muziekwereld. Tot in de jaren zeventig componeerde hij abstract en serieel, waaronder ook elektronische muziek en composities voor muziektheater. Het tot het minimalisme gerekende werk Canto Ostinato voor een tot vier toetsinstrumenten, variabel in lengte en structuur, vormt een radicale breuk met deze stijl van componeren. Toen het begin jaren 70 ontstond, droeg het de naam "Perpetuum", maar mocht het het daglicht nog niet zien. Ten Holt had drie jaar nodig om zich met deze tonale, haast klassiek klinkende muziek te verzoenen:

“Zoiets kon toch eigenlijk niet: tonaliteit, zo open, zo bloot, zo expliciet.”, aldus Ten Holt in zijn memoires. De componist verder: “…schaamteloze romantiek...zowel prettig als verboden…, een verboden vrucht”.

Met de première in april 1979 begon het succesverhaal van deze verrukkelijke meditatie over het eeuwige worden en vergaan die inmiddels tot de favoriete en meest gespeelde hedendaagse Nederlandse composities behoort.
De drie concerterende grensgangers Dorothea Schokking, Theo de Best en Christa Kneppeck ontvoeren de luisteraar met Canto Ostinato naar de klankwereld van Simeon ten Holt die tijd en ruimte doet vergeten. Luisteren op eigen risico….


Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van concerten op de Wylerberg? Geef uw naam en e-mailadres door via info.groeneconcerten@gmail.com

Volg Groene Concerten via Facebook

Organisatie

De concerten worden georganiseerd door het Platform Groene Concerten in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland

Adres

Huize Wylerberg
Rijksstraatweg178
6573 DG Beek-Ubbergen
Routebeschrijving

Parkeren aan de Rijksstraatweg.
Daarna een vrij steil pad van ongeveer 200 m.