Veelgestelde vragen - Gevonden. Wat nu?

> Ik heb op een plek een ongewoon aantal zieke/dode vogels gezien. Moet ik dat doorgeven?

Ja, dat kan belangrijk zijn bij het opsporen en monitoren van vogelziektes. Geef uw melding door via het online meldpunt voor dode vogels.

> Ik heb een dode vogel gevonden, wat nu?

Het oprapen van dode vogels waarvan de doodsoorzaak niet duidelijk is, kan gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als het vogels betreft die besmet zijn met hoogpathogene aviaire influenza oftewel vogelgriep (onder andere type H5N1). Aan dode vogels kun je niet zien of ze met vogelgriep besmet zijn. Raap bij twijfel deze vogels niet op, maar maak melding via onze meldpagina.

Als de melding daar aanleiding toe geeft, wordt de informatie automatisch doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Bij dit soort gevallen wordt er altijd contact opgenomen met de waarnemer voor nadere informatie. U kunt dan gevraagd worden de vogel(s) op te sturen voor analyse naar het CVI in Lelystad of het DWHC in Utrecht of de vogel(s) worden opgehaald door mensen die ervaring hebben met het verzamelen van dode vogels.

 

> Ik heb een gewonde vogel gevonden, wat moet ik doen?

Neem contact op met een vogelasiel in de buurt. Een overzicht van vogelasiels is te vinden op de website van het Vogeltrekstation.