Waarom wordt Sovon-Nieuws in plastic folie verzonden?

We krijgen regelmatig de vraag waarom Sovon-Nieuws in plastic folie wordt verzonden. Samen met onze huisdrukker hebben we gekeken naar alternatieven. Vanaf 2019 is de folie die gebruikt wordt voor de verzending van Sovon-Nieuws een folie op basis van rietsuiker en daarmee uitstekend recyclebaar. De folie wordt daarbij niet bedrukt met een keurmerk, daar de drukinkt ook weer vervuilend is. De folie kan bij het plastic afval.

Andere alternatieven zoals composteerbare folies geven op dit moment nog (te) veel problemen bij de inzameling en verwerking van plastic afval. Het komt namelijk vaak terecht bij het plastic afval omdat de folies de ‘look en feel’ van plastic hebben.  En in de groenbak en met name de eigen composthoop blijkt het niet goed te composteren. 

Ook zijn er tijdschriften, zoals het blad van Natuurmonumenten, die zonder folie en met de adressering op het blad geprint worden verzonden. Die techniek is alleen voor bladen met een hele grote oplage beschikbaar en daarmee niet voor Sovon-Nieuws.

De ontwikkelingen bij de verpakkingsindustrie gaan echter snel, dus deze blijven we samen met onze drukker op de voet volgen!