Henk Klaassen met een geringde Nachtegaal

Vrijwilliger van het Jaar: Henk Klaassen

Hij is al zo'n 35 jaar actief bij de vogelwerkgroep Nijmegen, telt al jaren roofvogels rondom Groesbeek en doet nog veel meer voor vogels. Vrijwilliger van het Jaar 2012 is Henk Klaassen. Op de Landelijke Dag kreeg hij de Zilveren Zwaluw uitgereikt.

Sovon reikt de award ieder jaar uit aan een vrijwilliger die zijn grote inzet heeft getoond voor (een van de) telprojecten. In 2012 gaat die eer naar Henk Klaassen uit Groesbeek. Als ornithologische duizendpoot houdt hij zich met veel verschillende projecten bezig. Henk telt al dertig jaar roofvogels rondom Groesbeek, houdt zich bezig met weidevogelbescherming, het aflezen van ganzenkleurringen en hij volgt het broedsucces van Gierzwaluwen. In zijn vogelactiviteiten sluit hij zich graag bij lopende projecten aan, maar zet ook nieuw onderzoek zelf op. Vooral met die Gierzwaluwen heeft Henk recent interessant onderzoek gedaan want de vogels uit zijn nestkasten zijn voorzien van dataloggers waarmee hun reis naar Afrika gevolgd wordt. Een terechte winnaar! 

Juryrapport

De jury merkte het volgende op: "Henk weet de jeugd en andere vrijwilligers goed te enthousiasmeren voor de natuur. Vanuit de jeugdnatuurgroep die hij oprichtte, zijn meerdere jongeren actief geworden voor Sovon; sommigen zijn biologie gaan studeren en zijn zoon is gepromoveerd vogelbioloog geworden. Gelukkig is Henk nog lang niet klaar voor Sovon, want hij heeft zich voor de nieuwe broedvogelatlas voor twee atlasblokken aangemeld, zo zien we het graag!"