Vierde Sovon Jongerendag 2013 een succes

Op 20 april werd alweer de vierde editie van de Sovon Jongerendag gehouden. Zo'n dertig jongeren -een kleine maar fanatieke groep- waren de hele dag op de Wylerberg. Er werden vogels geringd, mooie verhalen verteld en veel leuke vogels gezien. Kortom, het was opnieuw een succesvolle dag. Een impressie van Diedert Koppenol, die helemaal uit Drachten naar de Wylerberg kwam.

Door Diedert Koppenol

"20 april was het zover, dé Sovon Jongerendag. Om kwart voor 5 reden we vanuit het ‘Noorden’ naar het veldstudiecentrum in Beek-Ubbergen. Als je de auto uitstapt, komt het lawaai -lees vogelgezang- je al tegemoet. Ik probeer gelijk alle vogels thuis te brengen: Winterkoning, Zanglijster, Merel, de soorten stromen binnen. Dan denk ik dat ik iets zeldzaams hoor, iets wat ik niet thuis kan brengen. Wat blijkt, de buurman houdt ook erg van vogels, maar dan in kooitjes. Het is even een klim, maar dan doemt er een soort sprookjeshuis op, dat je uitlokt om naar binnen te gaan. Het prachtige uitzicht van het gebouw en de sfeer die er hangt, maakt dat je je er al meteen thuis voelt. Er hangt een soort van ‘vogelkijksfeer'.

Omgevallen boom

Het is ongeveer half zeven en iedereen moet nog een beetje wakker worden. De netten van vogelringers Ruud Foppen en Frank Majoor hangen al en als ik aankom, wordt de eerste vangst net geringd. Geen ‘MiBo’, maar ‘gewone’ vogels, zoals zanglijster en merel. Dan is het tijd voor de Vroege Vogelexcursie. We gaan een BMP-telronde maken rondom de Wylerberg. We krijgen een beknopte uitleg over de BMP-methode en luisteren naar alle vogels. Onderweg horen we een Kleine Bonte Specht en de eerste Fluiter van het jaar. Ook zien we Appelvinken, veel Zwartkoppen en 4 Reeën. Het was een wandeling van ongeveer 2 uur en we kwamen op de mooiste plekken van het gebied: onder een omgevallen boom door, over een stroompje, berg op, berg af, kortom veel glooiing in het gebied. De zang was wel wat minder door de vorst en toch was het een drukte van belang.

Patrijs en Steenuil

[...] De patrijzenexcursie vertrekt met de auto, onder leiding van Harvey van Diek en Maja Roodbergen, naar de Ooijpolder om een patrijs met zender te zoeken. De radar blijkt eigenlijk niet nodig, want we vinden het koppel in een weiland aan de weg. Ondanks alle fietsers krijgt iedereen de vogels te zien en het gaat verder naar de Oude Waal. Hier vinden we de eerste Gierzwaluwen en iedereen beaamt dat ze toch wel erg vroeg zijn. Boeren- en Oeverzwaluw, maar ook Tureluur zijn gezien. Na een tijdje vogelen, gaan we nog even snel op zoek naar de Steenuil, een soort die iedereen toch wel graag wou zien. We rijden naar de camping, waar ook gekampeerd kon worden voor de Jongerendag. Daar wordt de eerste Steenuil gezien, zoals uit het boekje, in een holte van een lage fruitboom. [...]

Wespendieventrek

Na de koffiepauze wordt de dag hervat met ‘masterclasses’ over GPS-tracking van roofvogels en de geheimzinnige Steenmarter. Voordat we goed en wel in de zalen waren, werd door Harvey iedereen weer naar buiten gelokt, vanwege de kreet: “Rode Wouw!” Daarna konden we pas echt beginnen. Bij de GPS masterclass ging het vooral over de trek van de Wespendief en Wouter Vansteelant vertelde enthousiast over dit fenomeen en wat er zo gaaf aan is, zoals Belgen dat zo goed kunnen. [...] Met de lunch net achter de kiezen gaan we weer luisteren. Ditmaal naar Daan Vreugdenhil en Jorrit Vlot. Daan vertelde over het ‘koude’ leven rond de Poolcirkel en Jorrit over het ‘zonnige’ Zambia. De ‘levensgenieter’ zoomde in op het dierenleven rond Antarctica en Spitsbergen, waar hij 7 keer was geweest en vertelde over IJsberen en Witte walvissen: een avontuurlijk verhaal. Stichting Bargerveen stuurde Jorrit op Grauwe Klauwierenonderzoek uit in Zambia en hij vertelde zijn (stiekem een beetje een vakantie-)verhaal daarover.

Uitsmijters

Op het eind volgde er nog een MysteryBird quiz, door Albert de Jong, en een roofvogel excursie door Youri van der Horst. Het einde van deze excursie heb ik niet meegekregen, maar ik ga ervan uit dat er vast nog wel wat bijzonders tussen heeft gezeten. De Mystery Bird quiz ging over allerlei vragen van “welke Nederlandse broedvogel is het kleinst” tot “welke vogel is het grootst : de Reuzenalbatros of de Andescondor.[...] Al met al was het een geweldige vogeldag. Werden er geen vogels gekeken, dan was er wel een lezing gaande of een gesprek over vogels bezig. Geen uitermate bijzondere soorten gezien dit jaar, maar dat hoeft ook niet om het tot een supergave en relaxte dag te maken!"