Tim Birkhead in Teylers

Teylers Ontmoet
10 maart 2013  14-16:00 uur

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. ‘Teylers ontmoet' vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

De auteurs worden geïnterviewd door de samenstellers van de middag: Roderick Nieuwenhuis (medewerker NRC Boeken) en Alexander Reeuwijk (reisschrijver en fotograaf). In de pauze zullen de auteurs hun boeken signeren.

Peter Westbroek De ontdekking van de aarde
Peter Westbroek is emeritus hoogleraar geologie aan de Universiteit Leiden en het Collège de France te Parijs. Recent publiceerde hij het boek De ontdekking van de aarde, met als ondertitel het grote verhaal van een kleine planeet. In het boek neemt hij de lezer bij de hand door de wondere wereld van de geologie. Daarnaast koppelt hij de geologie aan de sociologie, wat tot volle bloei komt in de stroming ‘Earth System Science’. In wat voor tijd leven we nu, hoe staat onze planeet ervoor en wat is toch precies ‘Gaia’, een manier van beschouwen van de aarde waar Westbroek een groot aanhanger van is.

Tim Birkhead De Zintuigen van Vogels
Tim Birkhead is hoogleraar diergedrag en wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Sheffield. Daarnaast is hij een van ’s werelds bekendste ornithologen. In 2008 verscheen zijn boek De Wijsheid van Vogels, waarin hij op aanstekelijke wijze de geschiedenis van de ornithologie uiteenzet. De opvolger van dit boek, De Zintuigen van Vogels, wordt op 10 maart gepresenteerd tijdens Teylers Ontmoet. In het boek, dat in Engeland met veel lof is ontvangen, beschrijft Birkhead op boeiende wijze over de extreme zintuiglijke eigenschappen van vogels, van reukvermogen tot tastzin en van gezichtsvermogen tot magnetoceptie. In het gesprek zal uitgebreid worden gesproken over de verschillende zintuigen, die veel beter zijn ontwikkeld dan bij de mens. Daarnaast zal de vraag Hoe voelt het om een vogel te zijn?, de ondertitel van het boek, uiteraard ook worden gesteld.

Kaarten online verkrijgbaar en bij Athenaeum, Gedempte Oude Gracht 70, Haarlem.
Voorverkoop € 12,50 – op de dag zelf € 15,-

www.teylersmuseum.nl