Spectaculair rallennieuws

Al dagen gonsde het van de geruchten. In de Onlanden Eelder- en Peizermade werden meerdere Kleinst Waterhoentjes gehoord maar waren het er twee of drie of nog meer? Een integrale telling afgelopen (geschikte zwoele) nacht leverde maar liefst 20-25 roepende exemplaren op, een absoluut record op één plek.

De Onlanden, ten westen van Eelderdiep op de grens van Drenthe en Groningen is voor een deel ingericht als moerasgebied door Natuurmonumenten. Door de ‘wateroverlast’ van afgelopen winter kwam het gebied positief in het nieuws (Groningen hield droge voeten dankzij de Onlanden) en nu is het in grote delen plas-dras geworden. In combinatie van het voor de rest droge Noord-Nederland is dit gebied blijkbaar een eldorado voor zeldzame rallen. Ook meerdere Porseleinhoenders hebben dit gebied inmiddels gevonden.

Als het in de Onlanden kan, kan het op meerdere plekken. Bij dezen roepen we dan ook vogelaars in den lande op om tijdens een geschikte zwoele, windstille nacht in een mogelijk geschikt gebied in de buurt te gaan luisteren naar deze nachtbrakers. Probeer bij (mogelijk) meerdere roepende vogels in één gebied een ‘kruispeiling’ uit te voeren omdat het bij rallen zoals Kleinst Waterhoenders, Kwartels, Porseleinhoenen e.d. lastig kan zijn om de exacte afstand in te schatten. Kijk voor inventarisatietips bij de telrichtlijnen