Ronny Hullegie steunt de Vogelatlas

Ronny Hullegie (42) is atlasdistrictscoördinator voor Overijssel-West. Hij woont in Nijverdal, aan de voet van de Sallandse Heuvelrug en dat is natuurlijk ‘korhoen country’. Het laatste bolwerk (of eerder bolwerkje) van Nederland is hier te vinden. Maar Ronny heeft er een hard hoofd in dat het korhoen nog lang deel uitmaakt van de Nederlandse avifauna. "Zo lang we de achterliggende oorzaken van de achteruitgang niet honderd procent zeker kennen, is het dweilen met de kraan open.  Kennelijk heeft het korhoen geen zin meer om in Nederland te leven.”

Hoewel de soort de meest in het oog lopende is van Overijssel-West, is het korhoen voor de atlas wat minder interessant, want hij wordt toch al zwaar gemonitord. Voor Ronny en de 38 atlastellers in zijn district is het interessanter de opmars van de middelste bonte specht te volgen. "Die is in het Twentse deel van Overijssel goed vertegenwoordigd en langzaam druppelt ‘ie ook binnen hier in het westen. Ik ben benieuwd hoe snel dat gaat. Maakt hij dit jaar al een slag? Met de atlas is dat heel mooi te volgen. Dankzij alle media als Twitter en Facebook en met de updates op www.vogelatlas.nl zie je het bijna live gebeuren!”

"Mijn persoonlijke favoriet is overigens de wespendief. Maar dat is een heel heimelijke, moeilijk te inventariseren soort. Ik ben dan ook benieuwd wat voor beeld de atlas dáárvan gaat opleveren.”

De leukste ontdekking die hij in het lopende seizoen deed, was overigens geen vogelsoort: "Ik doe dit jaar twee blokken met twee collega-tellers. In het blok met mijn eigen woonplaats ontdekte ik gebiedjes waar ik nog nooit geweest was. Dat je op een paadje fietst en denkt ‘potverdikkie, wat is het mooi hier!’ Dat is een van de leukste aspecten aan het atlaswerk.”

Over het grootste belang van de nieuwe vogelatlas hoeft Ronny niet lang na te denken: "Heel simpel: alle vogels van Nederland worden letterlijk en figuurlijk gecheckt. Je checkt ze immers op de lijst én je kijkt hoe het er met ze voorstaat in het veld.”