IJslandse grutto - foto: Albert de Jong

Opmaat naar de lente

De eerste groepjes Grutto's zijn gearriveerd, Zilvermeeuwen staan te roepen op de daken en de Zanglijsters zijn losgebarsten. De afgelopen dagen is de opmaat naar de lente begonnen.

Ieder jaar is het weer de vraag op welke datum je de eerste Grutto's ziet. In Zeeland laten tientallen IJslandse Grutto's zich gedurende januari al zien. De eerste week van februari is het altijd spannend op welke plekken de vroege Grutto's vervolgens opduiken. Vaak zijn dit plas-drasgebieden, zoals het landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel en uiterwaarden van de Grote Rivieren. In de derde week van februari staat de kaart van waarneming.nl al redelijk gevuld met kleine groepjes Grutto's. Waarschijnlijk zijn de meeste vroege exemplaren op doorreis naar IJsland. 

Niet alleen de Grutto roert zich al. Wie tijdens bijvoorbeeld een watervogeltelling goed oplet, ziet reuring onder verschillende soorten. Zilvermeeuwen hebben al paartjes gevormd, Groenlingen doen af en toe al een showvlucht en Zanglijsters begonnen deze week met zingen. De opmaat naar de lente, het broedseizoen, is begonnen.