Kol- en Toendrarietganzen, 23 januari 2013. Foto: FH

Nog even uitzitten

De winterganzen zijn niet in paniek geweest door de periode met sneeuw en vorst. Dat zal voorlopig ook niet gebeuren, want de dooi staat voor de deur.

Het heeft nu bijna twee weken wat gewinterd, maar er zijn geen massale verplaatsingen van ganzen geweest. Een vlucht naar Zeeland of Vlaanderen, zoals twee jaar geleden, bleef uit. Dat zou ook niet veel hebben opgeleverd want daar lag meer sneeuw dan in grote delen van Nederland.

Kolganzen en Toendrarietganzen bleven dus min of meer in de gebieden waar ze al zaten, al waren er op kleine schaal natuurlijk wel wat bewegingen. Op veel plaatsen was mooi het energiebesparende gedrag te zien: rustig liggen in de sneeuw, wat om je heen grazen, af en toe wat stappen zetten maar zo min mogelijk vliegen. Een uitgelezen kans om de vogels van dichtbij te zien (wel oppassen voor verstoring!) en eventuele halsbanden af te lezen.

Dit weekend gaat het weer om en gaan de temperaturen flink omhoog. Voor zover de ganzen wat hebben moeten interen op hun vetvoorraad, zal die snel weer aangevuld zijn.