Koolmees. Foto: Harvey van Diek

MUS-tellers: sla je slag!

Veel vogelsoorten zijn later dan we gewend zijn maar ook veel MUS-tellers beginnen blijkbaar later aan de eerste telperiode. Zo waren er vorig jaar op deze datum al ruim 120 tellingen ingevoerd; dit jaar nog maar de helft daarvan.

Waarschijnlijk wachten veel tellers eerst op hogere temperaturen. Veel tellers melden ook dat het koud was maar ook Kramsvogels, Koperwieken en trek van Vinken en Sijzen. Een waarnemer was verbaasd een groep van maar liefst 20 Koolmezen te zien want dat verwacht je niet meer in april. Daarnaast hoorden diverse personen hun eerste Tjiftjaf van het jaar.

Ondanks de kou viel het resultaat de meeste waarnemers mee. Verschillende hadden nieuwe soorten toegevoegd zoals Groene Specht, Grote Gele Kwikstaart, Krakeend, Grote Zaagbek en Eekhoorn. In de komende dagen wordt het warmer en wordt weinig neerslag verwacht. Hoogste tijd dus om de eerste telling te gaan doen. Zet hem vast in je agenda, want voor je het weet is het mei.

Het aanmelden voor een postcodegebied kan ook nog steeds. De 750ste aanmelding is aanstaande en deze krijgt als warm welkom de Zakgids Vogels van Nederland. Daarnaast zijn er twee poedelprijzen in de vorm van de Herkenningskaart Vogels van Nederland. Je ontvangt de prijs na invoeren van de eerste telling. Aanmelden kan via http://s1.sovon.nl/inloggen/mus/musaanmelden.asp