Koolmees. Foto: Harvey van Diek

Mezen starten laat met broeden

De kou in maart en begin april, die pas sinds een week verdwenen is, was onderwerp van gesprek onder vogelaars. Hoe zouden broedvogels hierop reageren?

Verschillende soorten mezen gaan dit jaar opvallend laat tot broeden over. Op de mailcirkel voor nestkastcontroleurs waren opmerkelijke berichten te horen. Henri Bouwmeester, die in Twente en op de Veluwe vele honderden nestkasten controleert, constateerde drie dagen geleden nog vrijwel geen nestbouw. Leo Ballering, eveneens goed voor een ongelooflijke partij nestkastcontroles, bevestigde het beeld voor oostelijk Noord-Brabant. Vorig jaar, na heel zacht weer in maart, was het merendeel van de nestkasten rond dezelfde tijd bezet en hadden al de nodige mezen eieren gelegd.

Hetzelfde verhaal gaat op voor andere delen van het land, terwijl de Bonte Vliegenvanger (dit jaar veel later terug dan vorig jaar, althans in de Drentse onderzoeksgebieden van Christiaan Both c.s.) aan een verrassende inhaalmanouvre bezig lijkt te zijn (zie de link op de voorpagina).

Een spannend voorjaar en broedseizoen dus, ook voor nestkastbewoners en hun controleurs.

Het verslag over 2012 van de landelijke werkgroep Nestkast is overigens recent verschenen.