Lezing: waarom vogels tellen?

Wat is het verschil tussen af en toe een vogelwaarneming doorgeven en tellen? Waarom zou je überhaupt tellen? Wat doet Sovon vervolgens met zulke gegevens en wat leveren ze op? Hoe kwam bijvoorbeeld de gloednieuwe Vogelatlas tot stand? Tijdens deze lezing wordt dat op een begrijpelijke manier uitgelegd, aan de hand van pakkende voorbeelden.

Samen met Engeland is Nederland koploper op vogeltelgebied. Bijna nergens anders ter wereld worden vogelpopulaties zo goed gevolgd als in ons land. Dat gebeurt al bijna vijftig jaar onder landelijke coördinatie van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met hulp van duizenden vrijwilligers.

Twitchen (zeldzaamheden bezoeken) en zomaar af en toe een waarneming doorgeven lijkt steeds populairder te worden onder vogelaars. Is de tijd van vogels tellen en verder onderzoeken voorbij? Absoluut niet. Meten is weten. In een land waar de verspreiding en aantallen van vogels zo snel veranderen (Zomertortel, Middelste Bonte Specht) is systematisch bijhouden van je waarnemingen heel hard nodig. Alleen zo leg je bijvoorbeeld de basis voor goed beschermingswerk en onderzoek.

Deze lezing vertelt je meer over vogels tellen, de lol ervan, de methodiek op hoofdlijnen, hoe de gegevens worden verwerkt bij Sovon en wat voor interessants eruit komt, bijvoorbeeld in de nieuwe Vogelatlas. 

Doel

Kennismaken met hoe en waarom van vogelmonitoring.

Doelgroep

Iedereen die geïnteresseerd is in het tellen van vogels en vogelonderzoek.

Omvang

1 avond

Lezinggever(s)

Chris van Turnhout

Albert de Jong