Juryrapport Sovon Vrijwilliger van het jaar 2021

27 oktober 2021

Voorzitter Ben van Os

Leden Ed ter Laak en Jan Lohuis

Adviserend lid Carolyn Vermanen

 

Vrijwilliger van het jaar wordt je niet zomaar bij Sovon. Je moet voorgedragen worden en aan drie criteria voldoen:

  • Een opmerkelijke inzet voor één of meerdere Sovon-projecten
  • Jarenlang telwerk of gegevensverwerking gecoördineerd.
  • En van onbesproken gedrag zijn op gebied van vogelonderzoek

Een jury onderzoekt de voorgedragen kandidaten en draagt één van de kandidaten voor bij het bestuur van Sovon.

En waarom vond de jury dat Jan Beekman een uitstekende kandidaat was?

Natuurlijk coördineert hij voor Sovon de rallentelling en BMP- z inventarisaties door vrijwilligers voor Sovon in het Zuidlaardermeergebied. En met bewonderingswaardige inzet.

Toch was dat niet wat hem onderscheidde van de andere kandidaten. Nee, met het verlenen van deze titel “Vrijwilliger van het jaar” wilde de jury ook eens de andere kant van Sovon in het licht zetten: de onderzoekspoot van de vrijwilligers. En daar is Jan een boven uitstijgend voorbeeld van.

Roep je in Groningen Knobbelzwaan krijg je Jan Beekman als antwoord. Al sinds 1979 is Jan coördinator van de Zwanenwerkgroep; een van de werkgroepen van Avifauna Groningen. De Zwanenwerkgroep ringt (ook kleurringen) knobbelzwanen in de provincie Groningen. Dit is een langlopend onderzoek naar de provinciale populatie knobbelzwanen, mede om de knobbelzwanen zo beter te kunnen beschermen tegen verstoringen en afschot. Voor zover bekend is dit het langstlopende onderzoek naar knobbelzwanen.

Daarbij probeert hij in de rui-periode (augustus) zoveel mogelijk ook alle nog ongeringde (jonge) zwanen in de provincie te vangen en te ringen. De afgelopen jaren zijn ook veel zwanen voorzien van kleurringen. Dat levert veel meer meldingen op (via geese.org) en heeft de database aanzienlijk vergroot.
Dat doet Jan dit door de hele provincie heen met tientallen vrijwilligers. Vooral vangacties in de bebouwde kom trekken vaak publieke belangstelling die Jan dan weer gebruikt om voorlichting te geven. Jan kan goed met het publiek omgaan en weet ook jeugd erbij betrekken. Door zijn enthousiasme heeft Jan veel vrijwilligers weten te binden in die 42 jaar.
Jan geeft lezingen, twittert en brengt de zwanen ook onder de aandacht via andere media.

Zijn gedrevenheid blijkt wel uit het feit dat hij in de maand augustus vaak onbetaald verlof neemt op om de vang- en ringwerkzaamheden te kunnen coördineren en uitvoeren.
Zijn werk heeft, volgens de voordracht van Avifauna Groningen, geleid tot een betere bescherming en begrip voor de knobbelzwanen in de provincie.

Nadat de jury tot haar eindoordeel was gekomen vulde het adviserend lid aan dat ook het bureau van Sovon heel blij was met Jan: als er vragen binnen komen over knobbelzwanen werd altijd doorverwezen naar Jan die vervolgens de vragen adequaat beantwoordde.

Op basis van bovenstaande beoordeling komt de jury tot de conclusie om Jan Beekman bij het bestuur voor te dragen als “Vrijwilliger van het jaar 2021”.

 

 

 

Ben van Os overhandigt een Elwin van der Klok aan Jan Beekman (rechts). Foto: Karen Blaakmeer.
(klik aan om een filmpje van de uitreiking te bekijken)