Je waarnemingen invoeren in het veld

Het echte werk kan nu beginnen! De app slaat je route (track) automatisch op. Aan deze track worden je waarnemingen gekoppeld. In combinatie met de begin- en eindtijd van de telling registreert dit de  waarneeminspanning, een belangrijk gegeven bij de bewerking van tellingen. Automatisch, terwijl jij aan het vogels kijken bent.

Je waarnemingen invoeren

Na de start volgt automatisch een lijst met de meest algemene soorten. Via het oog-icoontje (rood in het voorbeeld) stel je in wat voor lijst je wilt zien.

Waarnemingen vul je het snelste in door de combinatie [AANTAL-SOORT] in te toetsen en via de suggesties de juiste soort te kiezen. Bijvoorbeeld: 1mer = 1 ex. Merel.

Snel een individu toevoegen van een soort die je al gezien hebt? Dat kan door op de knop [ 1 ex ] te klikken.

Wil je een gedetailleerde waarneming invoeren? Dan kun je meteen op [detail] klikken om de waarneming in te voeren.

 


Aanwezigheid of aantallen?

Alle vogels die je waarneemt tellen mee. Ook de soorten die je alleen hoort, of juist alleen ziet. Besluit je om ze allemaal te tellen, dan vul je bij elke waarneming een aantal in. Wil je alleen aangeven dat ze aanwezig zijn, dan vink je [aanw.] aan.

Soms is het lastig om alle soorten te tellen. Neem nu Kauwtjes en Kokmeeuwen. Een verstandige schatting (10, 50, 200) invoeren is dan al bruikbaarder dan op de knop [aanw.] drukken.

Kom je er halverwege achter dat je de aantallen van een soort niet meer kunt of wilt bijhouden? Dan vink je [aanw.] aan. De tot dan toe ingevoerde aantallen blijven staan, maar in het totaaloverzicht krijgt deze soort de status ‘aanwezig’.


 

Een waarneming wijzigen of verwijderen

Via het lijstje-icoon bovenin het scherm (links van oog-icoontje) kom je bij het waarnemingenoverzicht. Daarin staan alle waarnemingen van je lijstje.

  • Klik kort op de waarneming om de details ervan aan te passen (bijvoorbeeld aantal of gedrag) of te verwijderen
  • Verwijderen kan ook via een lange klik lang op de waarneming.