Je maakt wat mee!

Sovon-ners zijn net mensen en snakken tussen de middag vaak naar frisse lucht en beweging. Vandaar dat velen de gelegenheid aangrijpen voor een wandeling die vaak door park Brakkenstein voert.


Bij de wandeling vandaag (15-2) kwam er plots een Grote Zilverreiger naar beneden die op korte afstand tussen de struiken landde. Dat is natuurlijk niet normaal. Het duurde niet lang of het dier was gevangen en dat is nog minder normaal. De vogel bleek dan ook graatmager en heeft dus de laatste dagen met al dat sneeuw en ijs grote moeite gehad om aan zijn eten te komen.
Een beetje winter kan er soms behoorlijk in hakken bij de reigers die niet naar het zuiden vertrokken zijn. Bij de Blauwe Reiger zien we dat een deel wegtrekt en een deel probeert te overwinteren. Valt de winter mee dan zitten de overwinteraars het eerst op de beste plekken in de kolonie. Valt de winter tegen dan hadden de wegtrekkers gelijk en als ze dan nog overwinteraars aantreffen, dan zijn die waarschijnlijk in een mindere conditie en nauwelijks concurrentie.
De Grote Zilverreiger is inmiddels opgehaald door de dierenambulance. Men gaat proberen hem op te kalefateren. Faunavervalsing? Ach, zoals gezegd Sovon-ners zijn net mensen.
De foto is gemaakt door Wesley Overman van de Zoogdiervereniging.