Halsbandparkiet - Psittacula krameri

Hoe ziet een Halsbandparkiet eruit?

De Halsbandparkiet is een opvallende groene parkiet die de laatste jaren steeds meer gezien wordt in een aantal grote steden, met name in de Randstad. Groepen Halsbandparkieten houden zich vaak op in en rond stadsparken. Bekijk de aantalsontwikkeling en verspreiding van de Halsbandparkiet »

Uiterlijke kenmerken

De Halsbandparkiet is inclusief de lange staart ongeveer 40 cm groot.Vrouwtjes en juvenielen zijn iets kleiner dan het mannetje.

Foto: Halsbandparkiet vrouw bij nestholte | Fotograaf Harvey van Diek

Jonge Halsbandparkieten lijken op vrouwtjes, maar lijken grotere ogen te hebben en hebben zwarte vegen aan de basis van de bovensnavel.

Mannetjes Halsbandparkieten hebben een karakteristieke zwarte band van de snavel, over de wang tot achter de oorstreek in de nek (de "halsband"). Bij de snavel is de band zwart en verder naar achteren komt er een roze lijn bij. Op de kruin en de hals ligt een lichtblauwe waas. De binnenste staartpennen zijn blauwig met groengele punten.

Het vrouwtje mist de typische halsband en is verder helemaal groen gekleurd. De snavel is bij beide geslachten hetzelfde gekleurd, rood met zwarte uiteinden. De ondersnavel is grotendeels zwart. Het oog is lichtgeel met een rode oogring.

Kenmerken Halsbandparkiet

 • Man: zwarte band vanaf de snavel naar achterzijde kop, in de nek is de band roze ;
 • Vrouw: geen halsband, effen groen 
 • Beide sexen hebben rode snavel met zwarte punt en zwarte ondersnavel.
Halsbandparkiet, man; de typische halsband langs de kop is goed zichtbaar               Halsbandparkiet, man en vrouw, duidelijk verschil tussen de sexen, de vrouw mist de halsband en heeft wat minder kleurcontrast © J.M.Garg
Foto: Halsbandparkiet, man; de typische halsband langs de kop is goed zichtbaar. © Harvey van Diek
 
Halsbandparkiet, man en vrouw, duidelijk verschil tussen de sexen, de vrouw mist de halsband en heeft wat minder kleurcontrast. © J.M.Garg

 

Grote Alexanderparkiet - Psittacula eupatria

Grote Alexanderparkiet, man (en deels zichtbaar vrouw in nestholt) © Ricardo van Dijk

Ook de Grote Alexanderparkiet is een soort die zich kan handhaven in stadsparken. Momenteel wordt deze parkiet voornamelijk in Amsterdam waargenomen en nog niet veel daarbuiten. Bekijk de aantalsontwikkeling en verspreiding van de Grote Alexanderparkiet »

De Grote Alexanderparkiet lijkt in een aantal kenmerken op de Halsbandparkiet (Psittacula krameri), maar is ongeveer anderhalf maal zo groot (formaat Grote Alexanderparkiet is ongeveer 58 cm) en heeft ook een langere staart. 

 
Foto: Grote Alexanderparkiet, man 
(en deels zichtbaar vrouw in nestholte). © Ricardo van Dijk

Grote Alexanderparkieten hebben een karakteristieke rode schoudervlek en een grote rode snavel. Bij de Grote Alexanderparkiet is zowel de boven- als ondersnavel rood en de snavel is ook duidelijk zwaarder.

Mannetjes hebben een zwarte keelvlek, vanwaar er een zwarte band over de wang naar de nek loopt. In de nek loopt de zwarte band over in een brede roze band. De wangen, oorstreek en de zijhals hebben een groengrijze waas. Vrouwtjes en juvenielen missen de halsband. Ook is er een sterk contrast tussen de donkergroene vleugels en de lichte groen buik. De staartveren zijn blauwgroen met gele punten.

Kenmerken Grote Alexanderparkiet

 • Groter dan Halsbandparkiet met langere staart 
 • Rode schoudervlek
 • Snavel zwaargebouwd en rood (zowel boven- als ondersnavel)
 • Man: zwarte keelvlek en band over wang naar nek

Grote Alexanderparkiet, vrouw; de rode schoudervlek is goed zichtbaar © Ruud Altenburg

Foto: Grote Alexanderparkiet, vrouw; de rode schoudervlek is goed zichtbaar
© Ruud Altenburg

Monniksparkiet - Myiopsitta monachus

Monniksparkieten, het contrast tussen boven- en onderdelen is een belangrijk verschil met de andere in Nederland voorkomende parkieten. © Szilas

Monniksparkiet (ook wel Muisparkiet genoemd) heeft een lengte van ca. 29 cm. Monniksparkiet wordt net als Halsbandparkiet en Grote Alexanderparkiet ook wel in Amsterdamse parken gezien, maar meer nog in Zuid-Holland (o.a. Hellevoetsluis) en in de omgeving van Apeldoorn en Deventer. Bekijk de aantalsontwikkeling en verspreiding van de Monniksparkiet »

Door de rauwe roep onderscheidt de Monniksparkiet zich van de andere parkietensoorten.

Bij Monniksparkiet zijn de sexen gelijk. De kruin, nek en rug zijn olijfgroen, de buik en flanken geelgroen en de borst en buik lichtgrijs.

Foto: Monniksparkieten, het contrast tussen boven- en onderdelen is
een belangrijk verschil met de andere in Nederland voorkomende parkieten. © Szilas


De staart is lichtgroen overgaand naar olijfgroen en is duidelijk korter dan die van Halsbandparkiet. De vleugel is olijfgroen met groenblauwe slagpennen.

Monniksparkiet heeft grijze poten en een oranjebeige (‘hoornkleurige’) snavel. Jonge vogels zijn herkenbaar aan een kortere staart, meer afgeronde vleugels en een nog groenig voorhoofd.

Kenmerken Monniksparkiet

 • Rug olijfgroen, onderbuik en flanken geelgroen en borst grijs 
 • Groenblauwe slagpennen
 • Hoornkleurige snavel

Groepje Monniksparkieten, de sexen zijn niet van elkaar te onderscheiden op uiterlijk © Maartje Liefting

Groepje Monniksparkieten, de sexen zijn niet van elkaar te onderscheiden op uiterlijk 
© Maartje Liefting