Hans Dijkstra


Op 6 februari 1952 werd ik in Utrecht geboren. Na de lagere school en de MULO ging ik in 1970 werken op de wiskunde afdeling van een verzekeringsmaatschappij. Dat kantoorwerk beviel me helemaal niet. Het stuitte me tegen de borst dat ik moest meehelpen om mensen met wetenschappelijke precisie een poot uit te draaien. Ik deed jeugdwerk voor scouting en de kerk en besloot schoolmeester te worden. Eerst naar de HAVO en dan de Pedagogische Academie. Toen die opleiding klaar was waren er veel werkloze leerkrachten. Ik vond in het basisonderwijs geen job en werd taaldocent voor vluchtelingen.

In mijn vrije tijd was ik actief voor de Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde. Van die vereniging ben ik al sinds 1968 lid. Daarnaast ben ik lid van “Metius”, de weer en sterrenkundige vereniging in Alkmaar. Ik stel voor die club het verenigingsorgaan samen, onderhoud de oude website, bouw aan een nieuwe en verzorg een deel van de basiscursus sterrenkunde.

Toen mijn baan als taaldocent voor vluchtelingen werd wegbezuinigd was het nog altijd moeilijk een job te vinden in het basisonderwijs. Ik kon wel overal zieke docenten vervangen…. maar voor een eigen aanstelling was geen ruimte op de scholen die me soms graag wilden hebben. Ik besloot een nieuwe studie op te pakken en schreef me in voor een avondopleiding voor het vak wiskunde. Aan docenten voor dat vak was ook toen al een groot gebrek. Met een bevoegdheid voor wiskunde is er altijd werk. Zo kon ik al aan de slag als leraar hoewel het diploma nog moest worden gehaald. Overdag lesgeven en ’s avonds studeren leidde uiteindelijk naar het begeerde papiertje. Intussen maakte ik voor mijn leerlingen een hoekje met oefenmateriaal op mijn website: www.hansdijkstra.com Tot november 2017 heb ik in het vmbo wiskunde lessen gegeven. Ik moet zeggen met veel plezier.

In 2005 deed mijn vrouw bij vogelwerkgroep Tringa een vogelcursus. “Dát is wat voor jou” zei ze. Dus in 2006 schreef ik me in voor die cursus. Ik werd enthousiast dus lid van de vereniging. Bij de cursus bood ik assistentie aan en maakte ik voor de lessen een online webondersteuning. In 2008 of daaromtrent werd ik lid van het bestuur van vwg Tringa. Een paar jaar later herschreef ik het cursusboek. De oude frontpage website van Tringa en vwg Den Helder herbouwde ik tot een Joomla CMS website. In 2017 moest de website verder worden vernieuwd. Ik had er op dat moment even geen tijd voor. Dat is toen gedaan door een professioneel websitebouwer die voor Tringa en vwg Den Helder een Wordpress site heeft gemaakt. (vogelnieuwsnoordkop.nl) Samen met één bestuurslid van Tringa en één van vwg Den Helder wordt die site bijgehouden.

Ik assisteer al een paar jaren bij de weidevogelbescherming. Dinsdag 23 april ga ik bij een boer twee cameravallen neerzetten om te proberen te achterhalen wie of wat de nesten verramponeert. Vorig jaar was het Bruto Territoriaal succes na jaren van mooie cijfers opeens nul. Ook observeer ik voor het BMP drie gebieden. Sinds voorjaar 2018 ben ik voorzitter van vwg Tringa.

Ik fotografeer graag. Op 7 november 2017 zat ik, nadat ik op 6 november met pensioen ging in het vliegtuig naar Namibië. Daar maakte ik een rondreis waarvan ik inmiddels een presentatie heb gebakken. Niet alleen de overweldigende landschappen én de vogels maar ook andere dieren en de historie komen daarin aan bod. Namibië voerde tweemaal een onafhankelijkheidsstrijd. Eénmaal tegen de Duitsers en een tweede maal tegen het Z Afrikaanse apartheidsregime. Mocht een vwg belangstelling hebben voor die lezing dan kunnen we iets afspreken.

mail@hansdijkstra.com

 

Bijgaand een foto gemaakt op het strand in Callantsoog (Drieteentjes) en een foto gemaakt in de Putten van een kolonie Grote Sterns.