Slaapboom in Rotterdam Overschie. Foto: Garry Bakker

Halsbandparkieten: tel de nieuwe slaapplaatsen!

Komend weekend (19/20 januari) is er een landelijke slaapplaatstelling van Halsbandparkieten. Dit is het vierde opeenvolgende jaar dat deze telling wordt georganiseerd. In de grote steden van de Randstad hebben we alle potentiële slaapplaatsen behoorlijk goed in de peiling. 

We zijn nu vooral op zoek naar mensen die willen uitzoeken of er ook parkieten blijven slapen in plaatsen als Zaanstad, Zoetermeer, Delft, Dordrecht, Zwijndrecht en Nieuwegein. We weten dat de parkieten enorme afstanden overbruggen naar de slaapplaats, maar ook dat die slaaptrekafstanden korter lijken te worden. Parkieten uit Purmerend bijvoorbeeld die tot voor kort naar Amsterdam vlogen om te overnachten, doen dat tegenwoordig in Purmerend zelf.

Ons huidige overzicht van bezette slaapplaatsen ziet er als volgt uit: Amsterdam (7 slaapplaatsen), Den Haag (2) en Rotterdam, Utrecht,  Haarlem, Aalsmeer, Purmerend en Leiderdorp (allen 1 slaapplaats).

Weet je een nieuwe slaapplek of wil je weten of een slaapplaats al bij ons bekend is, neem dan even contact op met Olaf Klaassen.