Groene Concerten: Wat is er al geweest?

CELLOCONCERT IN HUIS WYLERBERG

 

 

Zondag 11 april, aanvang 14.00 uur

 

Foto: Paul Stender

 

Tot onze grote vreugde gaan we weer beginnen met concerten in Huis Wylerberg!

Op zondag 11 april verzorgen de cellisten Berta García Sanz & Noam Staal (Duo Cellousy) een gevarieerd Celloconcert.

 

Let op: het is een gestreamd concert (dus zonder publiek) dat u thuis vanaf de bank kunt bijwonen. Stuur uw emailadres naar wylerberg@sovon.nl. Op de dag van het concert, ontvangt u kort voor aanvang in uw mailbox de link naar het concert.

 

Programma Celloconcert Berta García Sanz & Noam Staal

 

Jean Baptiste Barrière (1707-1747) - Cello sonata in G

JS Bach (1685-1750) - Chaconne uit Viool Partita no. 2

Julius Klengel (1859-1933) - Suite voor 2 celli

Paul Tortelier (1914-1990) - Quatre pièces en forme de Bis

Astor Piazzolla (1921-1992) - Oblivion

 

Vrijwillige bijdrage

Om deze concerten mogelijk te maken, vragen we u om een vrijwillige bijdrage. Die komt geheel ten goede aan de musici. Alleen met uw steun kunnen we deze concerten realiseren. Bij voorbaat hartelijk dank!

U kunt een bedrag overmaken naar IBAN-nummer:

NL38 TRIO 0212 1342 80

t.n.v. H.J. van Zuijlen

o.v.v. Celloconcert

Muzikale middag 2019 in Huis Wylerberg

Europese Folk uit de Lage Landen en Jiddische Lieder op Muzikale Middag in Huis Wylerberg
Op zondag 3 november hebben we weer een bijzonder gevarieerde Muzikale Middag samengesteld:

 • Christa Kneppeck (piano)
 • Michiel Kok & Henri Doeleman – luisterliederen
 • Leo en Charlotte – Jiddische Lieder uit de Shoah

pauze

 • CONCERT door DE VAGANTEN (volksliederen uit de Lage Landen en Europa – gitaar, accordeon)

De Vaganten

Concert Helikon Kwartet in Huis Wylerberg

Zondag 22 september 2019 om 14:00 uur

Deze foto van het Helikon Quartet is gemaakt door Foppe Schut

De vier jonge musici van het Helikon Kwartet spelen werken van Mozart en Mendelssohn in het Najaarsconcert in Huis Wylerberg op zondag 22 september.

Programma

 • W.A. Mozart (1765-1791): Strijkkwartet nr. 15 in d mineur, K.421
 • Fanny Mendelssohn (1805-1847): Strijkkwartet in Es groot

Pauze

 • Felix Mendelssohn (1809-1847): Strijkkwartet no. 6 in f klein, opus 80

Het Helikon Kwartet, geïnspireerd door de Helikonberg en haar poëtische muzen, is een avontuurlijk en veelzijdig strijkkwartet. Het ensemble bestaat uit vier jonge vrouwen en werd in 2015 opgericht. Sindsdien spelen ze op zowel grote als kleine podia in Nederland, waaronder het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Tivoli Vredenburg, en Orpheus Apeldoorn. Ook waren ze te gast op festivals zoals het Grachtenfestival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, de Muziekzomer en de Strijkkwartet Biennale Amsterdam. Ook waren ze te gast in het radioprogramma Opium op radio 4.

Het kwartet besteedt graag aandacht aan actuele onderwerpen en werkt hierbij regelmatig samen met componisten. Nadat ze in 2017 een première gaven van het strijkkwartet van S. van Yperen, gaven ze in 2018 tijdens de NJO Muziekzomer wederom een wereldpremière. Ditmaal een werk van componist Ryan Probert, genaamd ‘Twilight City’. Voor dit festival voerden ze een programma uit geïnspireerd op klimaatverandering.

Deze foto van het Helikon Quartet is gemaakt door Juri Hiensc

Concert Hanke Scheffer & Lieke van Oostenbrugge

ArtEZ – project met werken van Beethoven, Schumann, Strauss en Albéniz

Zondag 12 mei 2019 


Lieke van Oostenbrugge (1992) studeerde klassieke zang bij Harry van Berne aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle. Tijdens haar studie nam ze deel aan verschillende masterclasses van onder andere Margreet Honig en Jard van Nes. Lieke treed regelmatig op als soliste. Zo was ze te horen in de requiems van Fauré, Duruflé en Rutter en zong ze in verschillende Bach- en Telemann cantates. Tevens maakt Lieke deel uit van het vocaal ensemble EVA. Momenteel wordt Lieke gecoacht door Claudia Patacca en Heleen Koele.

Hanke Scheffer (1994) behaalde in 2016 haar diploma voor de Bachelor Klassiek piano aan het ArtEZ conservatorium bij Frank Peters. Momenteel studeert ze bij Frank van de Laar voor haar master. Hanke maakt deel uit van het Odayin trio en het Doppio kwartet. Met Tamara Laverman vormt ze het piano duo Laverman & Scheffer. Ze volgde verschillende masterclasses bij onder andere David Kuijken, Carlo Grante en Håkon Austbø. 
De foto van Lieke is gemaakt door Michel Otten en van Hanke door Bemind Fotografie

 

Als duo volgden Lieke en Hanke verschillende masterclasses bij onder andere Massimo Cottica, Marien van Nieukerken, Thomas Oliemans en Irene Maessen. Op 12 mei zullen zij een afwisselend programma verzorgen. Naast stukken geschreven voor zang en piano zal Hanke solowerken voor piano uitvoeren. Componisten als Beethoven, Schumann, Strauss en Albéniz zullen voorbij komen.

In de ochtend: VOGELS RINGEN en LEZING ‘NATUURGELUIDEN’ (gratis)

Zondagochtend 12 mei kun je aanwezig zijn bij het vogels ringen op de Wylerberg in Beek-Ubbergen in het kader van de Nationale Vogelweek. Kinderen kunnen de vogels van heel dichtbij zien en krijgen uitleg over het ringen, het onderzoek en de vogels. Jong en oud is welkom ’s ochtends van 7.00 tot 11.00 uur. Hoe vroeger je komt, hoe meer vogels er te zien zijn. Leuk en leerzaam!

Om 10.30 uur geeft de bekende Natuurgeluidenman Henk Meeuwsen een lezing over Natuurgeluiden in het veld.

Henk Meeuwsen (1963) neemt sinds 1998 natuurgeluiden op en dan met name die van vogels. Hij maakte de geluidsopnamen voor de films De Nieuwe Wildernis en Wild, is regelmatig bij Vroege Vogels te horen. Hij maakt ons tijdens zijn lezing (niks te zien, veel te horen) deelgenoot van speciale momenten in het veld die hebben geleid tot dierbare herinneringen en bijzondere geluidsopnamen.

Muzikale middag 2019 in Huis Wylerberg

Concert Ensemble Rossignol in Huis Wylerberg

Zondag 7 april 2019 om 14:00 uur

Ensemble Rossignol bestaat uit Alice Gort-Switynk en Elly van Munster.

Door de verschillende instrumenten die wij bespelen (blokfluiten, theorbe, gitaar en luit) in combinatie met zang (sopraan) is een concert met Rossignol altijd een afwisselend geheel.

Op het programma staat vaak oude muziek met een vleugje modern, of gelardeerd met lichte muziek (soms Jazz). Ook hierin zoeken we de mooiste afwisseling voor het luisterend publiek.

Ik zou zo graag...

Niet langer vergeefs naar je hoeven zoeken en voor altijd bij je blijven. Ik zou zo graag... genieten van je mooie ogen en door jou getroost worden.

Een programma over het verliezen van liefde en blijven hopen op herstel, met o.a. "L' Eraclito Amoroso" (ik geloofde in jou) van B. Strozzi, "Sarai contenta un dì" (op een dag zul je blij zijn, dat ik je verlaat) van G. F. Händel en "Mia bella Irena" (mijn mooie Irena) van D. Zipoli. Met instrumentale werken van o.a. G. P. Cima, M. Giuliani, P. Locatelli en Pete Rose.

Muzikale middag 2018 in Huis Wylerberg

Op zondag 4 november is alweer het laatste Groene Concert van dit jaar.
We hebben een gevarieerd programma samengesteld:

 • Christa & Elisabeth Kneppeck (quatre-mains)
 • Sebastiaan Oosthout & Shireen Kaijadoe (tango, jazz)
 • Duo Messingh (gitaar, trekharmonica - vrolijk en ontroerend)
 • Goudreinet (luisterliedjes)

pauze

 • Dorothe, Frans & Christa (minimal music)
 • Concert door Anouk Balins (zang, gitaar)

Anouk Balins

Canto Ostinato – Simeon ten Holt

Concertdata:

 • vrijdag 21 september 19.00 uur
 • zaterdag 22 september 15.00 uur
 • zondag 23 september 15.00 uur

Schaamteloos tonaal - Verrukkelijke klankwereld Canto Ostinato von Simeon ten Holt

Simeon ten Holt (1923-2012) hoorde bij de avant-garde van de Nederlandse muziekwereld. Tot in de jaren zeventig componeerde hij abstract en serieel, waaronder ook elektronische muziek en composities voor muziektheater. Het tot het minimalisme gerekende werk Canto Ostinato voor een tot vier toetsinstrumenten, variabel in lengte en structuur, vormt een radicale breuk met deze stijl van componeren. Toen het begin jaren 70 ontstond, droeg het de naam "Perpetuum", maar mocht het het daglicht nog niet zien. Ten Holt had drie jaar nodig om zich met deze tonale, haast klassiek klinkende muziek te verzoenen:

“Zoiets kon toch eigenlijk niet: tonaliteit, zo open, zo bloot, zo expliciet.”, aldus Ten Holt in zijn memoires. De componist verder: “…schaamteloze romantiek...zowel prettig als verboden…, een verboden vrucht”.

Met de première in april 1979 begon het succesverhaal van deze verrukkelijke meditatie over het eeuwige worden en vergaan die inmiddels tot de favoriete en meest gespeelde hedendaagse Nederlandse composities behoort.

De drie concerterende grensgangers Dorothea Schokking, Theo de Best en Christa Kneppeck ontvoeren de luisteraar met Canto Ostinato naar de klankwereld van Simeon ten Holt die tijd en ruimte doet vergeten. Luisteren op eigen risico…

Canto Ostinato von Simeon ten Holt

Schamlos tonal – Klangfelder voller Harmonie

Dorothea Schokking | Theo de Best | Christa Kneppeck (alle Piano)

Simeon ten Holt (1923-2012) gehörte zur Avantgarde der niederländischen Musikszene und fühlte sich bis in die 1970er Jahre verschiedenen neutönenden Richtungen verpflichtet, darunter serielle und abstrakte Kompositionen, elektroakustische Musik sowie Kompositionen fürs Musiktheater. Einen völligen Bruch mit seiner bisherigen Musik stellte sein Werk Canto ostinato dar, eine minimalistische Komposition mit variabler Länge und Struktur für ein oder mehrere Klaviere, geschrieben in einer beinahe klassisch anmutenden Harmonik. Das Werk entstand Anfang der 70er Jahre, zunächst unter dem Namen “Perpetuum”, schlummerte jedoch einige Zeit im Verborgenen. Drei Jahre brauchte Ten Holt, um sich mit dieser tonalen Musik voller Wohlklang zu versöhnen: “Tonalität, so offen, so nackt, so explizit (...) Schamlose Romantik, sowohl angenehm, als auch verboten, eine verbotene Frucht”, resümiert er in seiner Autobiographie.

Nach der Uraufführung im April 1979 begann die Erfolgsgeschichte dieser hinreißenden Meditation über das Leben, das ewige Werden und Wiedervergehen. In den Niederlanden zählt sie seitdem zu den meistgespielten und -geliebten Kompositionen zeitgenössischer Musik. Die konzertierenden Grenzgänger Dorothea Schokking, Theo de Best sowie Christa Kneppeck entführen mit Canto Ostinato in die sinnbetörenden, zeit- und raumentrückten Klangfelder des Simeon ten Holt. Zuhören auf eigene Gefahr!

Veranstalter: Platform Groene Concerten ism Sovon

FR | VR 21.09., 19H | SA | ZA 22.09. | SO |ZO 23.09. jeweils 15H Haus Wylerberg, Rijkstraatweg 178, NL-Beek-Ubbergen

SO | ZO 16.09., 15H Klavierhaus Neinhuis, Reeser Str. 164, D- 47546 Kalkar. Reservieren: georg@neinhuis.de  

 

 

Concert Five Blessings in Huis Wylerberg

Zondag 13 mei 2018 

Five Blessings, dat zijn vijf enthousiaste, getalenteerde musici van het ArtEZ-conservatorium.

Zij spelen composities waarin ‘ cruciale momenten in het leven’ centraal staan. Verder leven na een diepe crisis of ingrijpende gebeurtenis, the struggle for life, terugblikken, het levenseinde…

De musici hebben voor deze stukken gekozen omdat zij allen op een cruciaal moment in hun leven staan: de voltooiing van hun studie. De veilige omgeving van het conservatorium wordt ingeruild voor de onzekerheid van de toekomst.

Het belooft een prachtig concert te worden in het midden in de natuur gelegen Huis Wylerberg!

 

Programma

 • Jan Pieterszoon Sweelinck – Mein junges Leben hat ein End
 • Grace van Dorsten – Bluebird • Georg Friedrich Händel / Johan Halvorsen – Passacaglia
 • Max Reger – Chaconne
 • Grace van Dorsten – Intermezzo
 • Zoltán Kodály – Serenade • Aureo Castro – Nostalgia
 • Grace van Dorsten – Life goes on

Five Blessings:

 • Julia Pareja Cubero – viool
 • Anima van Malssen – viool
 • Shen Zhuang – altviool
 • Noam Staal – cello
 • Grace van Dorsten – gitaar en zang


Filmmuziek en improvisatiemuziek in Huis Wylerberg!

LOEK DIKKER / EUGENE FLOREN & LOEK DIKKER / FRIEDMAR HITZER

Zondag 8 april 2018

Pianist Loek Dikker (piano), percussionist en marimabaspeler Eugène Flören, en Friedmar Hitzer (viool, violofoon) brengen composities met filmmuziek en improvisatiemuziek, waarin op virtuoze wijze muzikale sferen en stijlen uit heden en verleden worden gecombineerd.

Loek DikkerLoek Dikker trad wereldwijd op met zijn jazz- en improvisatieband “Het Waterland Ensemble” en schreef symfonische filmmuziek voor meer dan 60 speelfilms, waarvoor hij onderscheidingen in Hollywood, Italië en Nederland ontving. In het verleden leidde hij daarnaast een improvisatieworkshop voor strijkers, waar o.a. de violisten Joan Berkhemer, Esther Apituley, Maurice Horsthuis en Hub Mathijsen deel van uitmaakten.

Friedmar HitzerFriedmar Hitzer kwam ooit voor zijn vioolstudie naar Nederland, en ontwikkelde zich tot een begenadigd violist en improvisator. Friedmar maakte deel uit van het Zapp String Quartet, het filmmuziek-ensemble I Compani, en speelde met Eric Vaarzon-Morel, Herman van Veen en Eric Vloeimans. Hij treedt veel op in de tango- en improscene.

 

Loek DikkerHet eerste optreden van dit dubbelduo vond augustus 2017 plaats, tijdens het 50 Tinten Jazz Festival in Brebl Nijmegen. De première van het Duo met Friedmar en Loek was een jaar eerder in het Pianola Museum, waarna optredens volgden onder meer tijdens de Zomerjazzfietstour en het Bimhuis. De concerten werden door publiek en pers enthousiast ontvangen.

 

 

 

Eugene FlorenEugène Flören is afgestudeerd als uitvoerend musicus slagwerk aan het Conservatorium Arnhem met als specialisatie marimba. Na het afstuderen werkzaam als docent slagwerk bij De Lindenberg, Huis voor de Kunsten (afdeling muziek) in Nijmegen. Daarnaast als uitvoerend musicus werkzaam geweest in o.a. I Compani, Waterland ensemble (o.l.v. Loek Dikker) en het Martin van Duynhoven ensemble. Tevens als slagwerker en componist betrokken bij diverse dans- en theaterproducties zoals de voorstelling Pip (met Theater van het Oosten, landelijke tournee), l’Histoire du soldat (Stravinsky) en Agamemnon. Momenteel musicerend in verschillende ad hoc ensembles en regelmatig werkzaam in studio producties.

Persreacties: JazzNu: “Op de ondoorgrondelijke wegen van de jazz maakte Dikker een glorieuze rentree, die mede te danken was aan violist Hitzer”.

JazzenZo: "Pianist Dikker laat sterke composities horen en zorgt voor een adembenemend duet met Flören op marimba”

Ugenda: "Loek’s stukken zijn parels en klinken als suites vol klassieke harmonieën en wendingen naar andere stijlen. Friedmar Hitzers vioolspel klinkt zonder opsmuk vol zigeunerbloed en -tranen en voegt zich vol overgave improviserend om de composities van Dikker heen."

www.loekdikker.nl

http://www.jazzhelden.nl/action/front/portrait?intro=&name=Loek+Dikker

foto's: Joao Rodrigues


Europese folk op Muzikale Middag in Huis Wylerberg

Op zondag 5 november is alweer het laatste Groene Concert van dit jaar. We hebben een gevarieerd programma samengesteld:

De Vaganten (Vlaamse liederen – gitaar, accordeon)

Christa & Elisabeth Kneppeck (liederen – piano, zang)

pauze

CONCERT door TRIO TOURLOU (cello, viool, gitaren, zang)

IJslands – Spaans – Nederlands trio brengt (folk)muziek uit alle uithoeken van Europa.

Trio TourlouAstor Piazzolla en Steve Reich in Huis Wylerberg

Op zondag 24 september speelt het Trio van Steen – Rijken – Flören werken van Astor Piazzolla en Steve Reich. Een unieke combinatie van fluit (Pip van Steen), marimba (Eugène Flören) en percussie (Henri Rijken) brengt het werk van tango-koning Piazzolla weer tot leven. Daarnaast zal er een ode gebracht worden aan Steve Reich, wiens eigenzinnig repertoire in de Muziekzaal van Huis Wylerberg volledig tot zijn recht zal komen.Muzikale wandeling om 13.00 en 15.00 uur

Op zaterdag 10 juni is er van alles te beleven in en rond Huis Wylerberg. Om 13.00 en om 15.00 uur is er een muzikale wandeling door het Filosofendal. De wandelingen starten in Huis Wylerberg en duren ongeveer een uur. Onderweg ontmoet je muzikanten die je trakteren op mooie muziekjes. Tijdens de wandeling zal gids Jo Louppen je een en ander vertellen over dit bijzondere gebied.   Aansluitend is er een kunstexpositie.

Rond 16.30 uur is er een feestelijke afsluiting met muziek.

Expositie

Naast muziek is er ook de hele dag een expositie met werken van kunstenaars met een niet-aangeboren geestelijke handicap. Zij komen uit Duitsland en Nederland en zijn actief in Atelier 23 Arnhem en Papillon Kleve. Gedurende de dag zullen zij in en om Huis Wylerberg nieuwe kunstwerken creëren en exposeren, met als thema ‘Bloemen’. Dit is een vervolg op het project ‘Huis Wylerberg, ein Grenzfall’ (najaar 2016). Ook toen kwamen deze kunstenaars in Huis Wylerberg schilderen en exposeren.


Huis Wylerberg, ein Grenzfall - Haus Wylerberg, een grensgeval

Zeven voorstellingen in september en oktober 2016 met muziek, theater, beeldende kunst, dans en film in Huis Wylerberg.

Voorstellingen

 • 23 september , 18.00 uur...
 • 24 september, 16.00 uur
 • 25 september, 16.00 uur
 • 1 oktober, 16.00 uur
 • 2 oktober, 16.00 uur
 • 8 oktober, 16.00 uur
 • 9 oktober, 16.00 uur

Zondag 15 november 2015, aanvang 14.00 uur

Joyeux bracht het programma ‘La perfection de la Musique’ uit de Franse barok-tijd met werk van  Couperin, Marais, Corelli en Lully.

Ensemble Joyeux is een instrumentaal ensemble dat in 2009 werd opgericht door klavecinist Eelco Kooiker uit Waalre.  Het ensemble is gespecialiseerd in de uitvoering van Franse barokmuziek en tracht daarbij zoveel mogelijk uit de oorspronkelijke notaties te musiceren.

Bezetting

De bezetting van het ensemble bestaat  uit:

Barbara Vermaas, barokviool

Joost Bijlmer, blokfluit

Martijn Verbrugh, viola da gamba

Eelco Kooiker, klavecimbel

Expositie

De expositie werd verzorgd door grafica Caroline Koenders. Zij won diverse grafiekprijzen.

Meer info vindt u op http://www.carolinekoenders.nl/

 

Concert door Flos Campi

Zondag 20 september 2015

Programma:

- Frank Martin – Pavane couleurs du temps (door Lorenzo Kwartet)
- Claude Debussy - Andantino uit Strijkkwartet no. 1 (Lorenzo Kwartet)
- Ludwig von Beethoven - Kwartet in c-mineur (Flos 4kwartet)

Pauze

- Johannes Brahms - Sonate no. 1 (Anima van Malssen, viool & Henk Heijkoop, piano)
- Jean Francaix – Sept danses (Flos Campi blazers)

Lorenzo-kwartet:

Anima van Malssen (viool), Marcel Kamp (viool), Emely de Graaf (altviool) en Liesbeth Bos (cello)

Flos 4kwartet:

Anima van Malssen en Floor van de Logt (viool), Marieke de Peuter (altviool) en Mike Wiering (cello)

Flos Campi blazers:

Ellen van der Holst (fluit), Jacqueline des Tombe (fluit), Frits de Vries (hobo), Sophie Ebben (klarinet), Ed Waskowsky (klarinet), Cecile Kuijpers (fagot), Arnoud Pollmann (fagot), Rob Arts (hoorn)

 

zondag 17 mei 2015

Concert door Quartet Quinetique

Dit voorjaar gaat Quartet Quinetique erop uit om live te concerteren met echte vogels! Het strijkkwartet laat zich inspireren door de zwarte kraai, zanglijster, meeuw, spreeuw, merel, specht, eend, tjiftjaf; noem maar op. Met door henzelf speciaal hiervoor geschreven stukken gaan ze de interactie aan in spannende improvisaties waarin de vogels schitteren. De stijl van de stukken varieert van pop tot klassiek, van rock tot jazz, van modern tot folk; Niet een alledaags strijkkwartet dus!

Programma en programma toelichting:

Merels (Amseln), Jur de Vries
Four Bird Songs , Vera van der Bie
Know Thy Birds, Peter Grond
Vogeltjes, Adriaan Breunis
Zwerm (Schwarm), Jur de Vries
Thank You For Choosing Wings International Airlines, Vera van der Bie

Das Programm ist ganz und gar inspieriert von Vögeln! Die Stücke werden vorzugsweise draussen gespielt, so daß die Vögel sich auch einbringen und die Musiker sich inspirieren lassen können durch die Vögel.

In einigen Stücken sowie Amseln und Four Birds kommt die Inspiration direkt von den Vögeln und kann man den Vogelgesang in der Melodie zurückhören. Dagegen sind die Stücke Know the birds und Vogeltjes basiert auf bekannten Stücken über Vögel.

Andere Stücke sowie Schwarm und thank you for choosing wings International Airlines haben ein mehr abstraktes Verhältnis zu Vögeln. In Schwarm hört man die Bewegung , die ein Schwarm macht und im anderen Stück kommt das Thema immer wieder in anderen Stilen zurück. Hiermit werden die Versammlungsplätze der Vögel dargestellt.

Quartet Quinetique:

 • Vera van der Bie- viool-Geige
 • Peter Grond- viool-Geige
 • Adriaan Breunis- altviool-Bratsche
 • Jur de Vries- cello-Cello

Quinetique biografie:

De leden van Quartet Quinetique kennen elkaar via het Ricciotti Ensemble. Geheel in de stijl van dit ensemble houden ze ervan om de gebaande paden te verlaten en te kijken wat er allemaal mogelijk is met muziek. Het grootste gedeelte van het repertoire wordt door de musici zelf geschreven en tijdens ieder concert is er ruimte voor improvisatie. Er zijn inmiddels twee cd's verschenen, getiteld Sketchbook en Birds!. Op de laatste cd werkt het kwartet samen met Henk Meeuwsen, die een selectie maakte van zijn prachtige opnames van vogelgeluiden.

Quinetique houdt overigens van samenwerken, en deed dit dan ook met onder andere Huub van der Lubbe, Lilian Hak, Katharina Thomsen, Niels Bijl, Rob Horsting en Bas Groenenberg. Ook als studio-kwartet is Quinetique actief. Je kan ze horen op zeer uiteenlopende opnames, zoals de radiotunes voor De Klassieken, Armin van Buuren's album Mirage, Mister and Mississippi's album We Only Part To Meet Again en Rosto's korte animatiefilms Lonely Bones en Splinter Time.

Quartet Quinetique Biografie:

Die Mitglieder dieses Ensembles kennen einander vom Riciotti Ensemble (junge Musiker, die sinfonische Musik an ungewöhnlichen, für jedermann zugänglichen Orten spielen). Ganz im Stil dieses Ensembles verlassen sie die gebahnten Pfade und untersuchen, was alles mit Musik möglich ist.

Der grösste Teil ihres Repertoirs wird durch die Musiker selbst geschrieben. Auch wird während jeden Konzertes improvisiert. Es sind inzwischen zwei Cd's erschienen: Sketchboek und Birds!. Auf der letzten CD arbeiten sie zusammen mit Henk Meeuwsen, der eine Auswahl machte von seinen wundervollen Aufnahmen von Vogelgeräuschen.

Quinetique hat unter anderem mit Huub van der Lubbe, Katharina Thomsen und Lilian Hak zusammengearbeitet. Auch als Studio Quartett sind sie aktiv in verschiedenen Genres.

Expositie

Tijdens het concert wordt er een expositie gehouden van bronzen beelden van Anne-Marie Perquin.

Hoewel Anne-Marie Perquin al meer dan 20 jaar haar sculpturen schept, steeds weet zij een nieuwe inspiratiebron te vinden waar zij uit put. Deel uitmakend van een kunstenaarsgroep Artsalontwee008 als overblijfsel van de tijd aan de Hogeschool van de Kunsten, vindt samenwerking en werkbespreking een basis voor ontwikkeling. Of het nu ontwikkelingsprocessen vanuit de Alchemie, mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten of mythologie is, zij brengt ze in beeld en tot leven en heeft de resultaten in heel wat exposities in alle delen van het land getoond.

Ook vogels hebben haar interesse: zo zijn bij dit vogelconcert beelden die verwantschap hebben met vogels, zoals Vleugelslag, Vrij als een vogel, de gevleugelde boodschapper e.d. te zien.

zondag 12 april 2015

Concert door Artez Masters of Music in Huize Wylerberg

Drie ensembles, bestaande uit musici van diverse nationaliteiten, spelen drie verrassende selecties uit het ArtSEEDZ festival.

 • Muziek op de verhalen van Gulliver's Travels en Don Quichotte. een combinatie van muziek, literatuur en storytelling waarbij Spaanse violisten de verhalen van op een unieke manier tot leven laten komen
 • Klassieke en populaire Jiddische juwelen
 • Een crossover van klassieke muziek en Keltische Folkmuziek

Het wordt een levendige voorstelling voor spelers én publiek, waar het plezier vanaf spat!

Een aanrader is om deze bijzondere concertbeleving te combineren met een fraaie voorjaarswandeling in de beboste stuwwal heuvels rondom Wylerberg, voorafgaand aan of ná het concert. De openheid van het landschap verrast u met prachtige vergezichten.

Start wandeling vanaf Huis Wylerberg alwaar vanaf 11.00 uur (gratis) kortere of langere wandelroutes klaarliggen.

Plaats: Huize Wylerberg, Rijksstraatweg 178, Beek-Ubbergen
Tijd: 13.00 uur
Toegang: € 10,- (kinderen € 5,-)


Foto: Steven Faber

zondag 9 november 2014; het laatste concert van 2014

Snaarmaarwaar: Akoestisch Powerfolktrio


De heren van Snaarmaarwaar zijn – wat had je gedacht? - niet vies van een stevig potje folk. Wat je ziet is een trio, maar wat je hoort is veeleer een geëxplodeerd sextet op speed dat zonder enige moeite een indrukwekkende klankmuur uit hun akoestische instrumenten doet denderen. In een wereld van grijsgekopiërde formats en plastieken concepten, gaan zij resoluut voor een verhaal met een eigen smoel, een eigen sound.
Met hun nieuwe -­‐reeds derde-­‐ cd ondernemen ze een avontuurlijke trip, waarbij ze met hun gekende speelplezier de melodietjes weer alle hoeken van de kamer laten zien. Nieuwe en oude folk gaan hand in hand, feestelijk en introvert, teder en rockend.
Jeroen Geerinck is met zijn pompende en energieke gitaarspel de turbomotor van het trio, de twin-­‐ zetel waar mandola-­‐man Maarten Decombel en nieuwe aanwinst Ward Dhoore op mandoline zich gezellig in kunnen parkeren. Hun samenspel is compact, hun muziek to the point en hun visie hedendaags.
Ze spelen folk anno 2014: levend genre dat met beide benen in de wereld van nu staat. Kom en ontdek! www.snaarmaarwaar.be

zondag 28 september 2014

Grensoverschrijdingen en veranderingen

Groene_concerten_flyer_sept_2014.jpg
Klik aan voor flyer in PDF

 

Jonge musici spelen nieuwe composities van Kirschbaum, Schoonenbeek en Grevelt

Gitarrenensemble und Preisträger/Schüler u.L.v. Markus Birkhoff (Kevelaer/Gaesdonck)
Gitaar-ensemble en prijswinnars/leerlingen o..L.v. Markus Birkhoff (Kevelaer/Gaesdonck)

 • Alessia Baumgart: Christoph Kirschbaum: Trauriger Clown
 • Konzert für Solo-Querflöte/ SoloGitarre und Gitarrenensemble: Christoph Kirschbaum
 • Erik Tutsch : M.Carcassi Konzertetüde A Dur
 • Hendrik Birkhoff : Anonymus :Spanische Romanze
 • Klara Werthmanns: Triggerfinger: Follow River

Ensemble und Klavierschüler u.L.v. Christa Kneppeck (Gaesdonck, Nijmegen)
Ensemble en pianoleerlingen o..L.v. Christa Kneppeck (Gaesdonck, Nijmegen)

 • ritme-ensemble Gaesdoncker Musikschule, Javina Bijl, Odile Leijenhors, piano Kiranao mamasu: Paul Grevelt
 • Katharina Kröll: Kees Schoonenbeek: Sans paroles
 • Elizabeth Kneppeck: Kees Schoonenbeek. The optimist
 • Niels Hesp: Kees Schoonenbeek: Pavane melancolique - werken van Chopin, Mompou

Van dit concert zijn een drietal opnamen op YouTube te bekijken:

zondag 25 mei 2014

My thoughts are winged with hopes

Musik von John Dowland (1563-1626)
Gesine Lersch - van der Grinten - Sopran
Thomas Geisselbrecht- Gitarre

Gesine Lersch - van der Grinten & Thomas Geisselbrecht

Gesine Lersch - van der Grinten & Thomas Geisselbrecht

Zondag 30 maart 2014

Die Kunst der Fuge (J.S.Bach)

Lucius Rühl, cembalo

Christa Kneppeck, piano

Karin Boers, viola da gamba

Aggie van Huisseling, fluit

13.15 uur: Inleiding in Die Kunst der Fuge, Lucius Rühl

Die Kunst der Fuge was het laatste concert dat in 1962 op de Wylerberg werd uitgevoerd.

Lucius Rühl & Christa Kneppeck

Lucius Rühl & Christa Kneppeck

Zondag 10 november 2013


Twee Violen en een Bas


+ historische lezing

Programma

 • * 13.00 uur Lezing over de bewogen Duits-Nederlandse geschiedenis van de Wylerberg (gratis)
 • * 14.00 uur Concert Twee Violen en een Bas
 • * 14.40 uur Pauze
 • * 15.00 uur Concert Twee Violen en een Bas (vervolg)

Thema: Nieuw Leven
De expositie werd verzorgd door Jops Jacobs: Botanische Grafiek

Zondag 15 september 2013 van 12.00 u. tot 16.00 u. Thema: metamorfosen

Op deze Open Monumentendag spelen twee ensembles meerdere keren:

De minimal music is een ‘open concert’, dat betekent dat er na afloop van elk stuk mensen naar binnen en buiten kunnen lopen.
Anders is het bij het concert van het gitaarensemble: hier blijft u gewoon 45 minuten luisteren. Reserveren voor dit concert i.v.m. het beperkt aantal plaatsen wordt aanbevolen.

Alle onderdelen zijn gratis te bezoeken. U kunt een vrije bijdrage geven.

Programm

 • 12.00-12.45: Minimal music (Glass, Einaudi)
 • 13.00-13.45: Kulturhistorische Lesung, (Pieter-Matthijs Gijsbers)
 • 14.00-14.45: Gaesdoncker Gitarrenensemble
 • 15.00-15.45: Minimal music (Wiederholung von 12.00)

Die Minimal Music ist ein ‘offenes Konzert’, das bedeutet, dass nach jedem Stück ein- und ausgegangen werden kann.
Anders ist das beim Konzert des Gitarrenensembles: Dies ist ein “normales Konzert” von ca. 45 Minuten. Es wird empfohlen, hierfür zu reservieren, da die Anzahl der Plätze begrenzt ist.

Für alles ist der Eintritt frei. Gerne können Sie einen Spendenbeitrag geben.

 

Rabobank steunt de Groene Concerten    Interreg Grensregio     Euregio    Interreg Deutschland

 

Reserveren:


info.groeneconcerten@gmail.com.


Gaesdoncker Gitarrenensemble.