Kolganzen. Foto: Harvey van Diek.

Ganzentellingen gaan door

De ganzentelling van afgelopen weekend zou volgens het schema van de afgelopen jaren de laatste ganzentelling van het seizoen geweest zijn. Nu vragen we de ganzentellers ook in april door te tellen. En in april en mei hopen we nog de Brandganzen en Rotganzen te tellen.

Het was een rare winter, met afwisselend zacht weer en vorst, en een onverwachte temperatuurval half maart. De eerste indrukken bevestigen dat veel Toendrarietganzen al verdwenen zijn. Begin maart was er, in ieder geval in het zuiden van het land, massale wegtrek, en deze vogels zijn niet vanwege de late vorst en sneeuw teruggekeerd. Kolganzen waren deels eveneens begonnnen aan een uittocht, maar zijn deels ook blijven hangen. Vanwege tegenwinden en lage temperaturen vertonen ze vooralsnog weinig neigingen om te vertrekken.

Veel ganzentellers zullen dit weekend genoeg te doen hebben gehad. We zijn benieuwd naar de resultaten. Omdat veel tellingen direct online worden ingevoerd, zullen we op korte termijn meer weten over hoeveel ganzen half maart nog in ons land aanwezig waren.