Fotowedstrijd spreeuwenwolken

In het najaar geven honderdduizenden Spreeuwen spectaculaire vliegshows weg. Net voor de Spreeuwen gaan slapen, voeren ze massale rondvluchten uit, de zogenaamde spreeuwenwolken. Op zoek naar een goede rustplaats, maken ze tal van ingenieuze figuren en veranderen ze van het ene op het andere moment zomaar van richting. In het Jaar van de Spreeuw roepen we iedereen op foto’s van spreeuwenwolken te maken en naar ons toe te sturen. Je maakt kans op leuke prijzen, maar je draagt ook nog eens bij aan belangrijk onderzoek.

In het Jaar van de Spreeuw willen Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming meer te weten komen over de spreeuwenwolken. Het tellen van zo’n zwerm Spreeuwen is echter geen sinecure. Het gaat vaak om duizenden vogels die als balletdansers op een choreografie zonder leiding  dansen in de lucht. Terecht dat zo’n schouwspel vaak veel aandacht trekt, en zeker niet alleen van vogelaars.
Vogelbescherming en Sovon willen het Jaar van de Spreeuw dan ook gebruiken om innovatieve telmethoden uit te proberen, zoals het bepalen van aantallen aan de hand van speciale software met pixelherkenning. Daarom willen we iedereen met een fotocamera oproepen zwermen Spreeuwen te fotograferen, en ons deze foto’s toe te sturen. De vijf mooiste en meest bruikbare foto’s zullen worden beloond met een attentie.

Voorwaarden

De foto’s moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Naam, en adresgegevens van fotograaf doorgeven
  • Lokatie, datum, tijdstip van de opname worden doorgeven.
  • Een zwerm moet (liefst) in zijn geheel zijn gefotografeerd. 
  • Graag ontvangen we een inschatting van het aantal door de fotograaf zelf. 
  • Dezelfde zwerm liefst vanuit verschillende hoeken, of een aantal keren, fotograferen. Je mag dus meerdere foto’s opsturen
  • Stuur de foto's in origineel formaat op. 
  • Vermeld type camera (smartphone, spiegelreflex, systeemcamera, compactcamera).
  • Foto’s kunnen van 1 augustus tot 1 november gestuurd worden naar info@vogelbescherming.nl

Een aanvullende voorwaarde zal zijn dat Vogelbescherming en Sovon de foto’s rechtenvrij mogen gebruiken in publicaties (natuurlijk met vermelding van de fotograaf) en op hun Facebookpagina’s.

We zien jullie foto’s graag tegemoet! Op 29 november, tijdens de Landelijke Dag van Sovon, reiken we de attenties uit.

Voorbeeld 1 - Peter Verwoerd
Voorbeeld 2 - Albert de Jong - 18.800 Spreeuwen