Foto's, video's en verhalen - Jaar van de Patrijs

Deel je foto's, video's en verhalen over de Patrijs!

Nog maar veertig jaar geleden was de Patrijs een kenmerkende soort van het Nederlandse platteland, maar sinds de jaren zeventig zijn de aantallen met ruim 95% afgenomen. De Patrijs is bezig te verdwijnen uit Nederland. Heb jij een mooie foto, video of anekdote over de Patrijs? Laat ze aan ons weten via patrijs@sovon.nl. Dan zorgen wij dat ze een plek krijgen op de site.

Let wel op dat het maken van foto's en video's niet leidt tot enige verstoring van de vogels. De redactie behoudt zich het recht om een foto, video en/of tekst niet te plaatsen.

 

Een familie met 10 pubers

De familie Arts uit Afferden (Lb) stuurde deze foto op. Er staat een familie Patrijzen op, bestaande uit een moeder en wel 10 forse jongen: 'pubers'. Het is te hopen dat ze allemaal de komende winter overleven en in het voorjaar weer eens in de tuin komen kijken.

Aan de wandel

Deze familie Patrijzen werd op 30 juni gefotografeerd langs de Meinenweg in Aalten. Wel 16 forse jongen scharrelden met hun ouders langs de tuin van Anny en Hugo van Wamelen. 

Lege doppen: uitgekomen Patrijzen

Deze lege doppen vertellen het verhaal. Dit nest met minstens 10 eieren werd gevonden door Willem Overweg in de Oterlekerpolder, Noord-Holland. Hij schreef: "Het nestje heeft een diameter van 15 cm en is ca 7 a 8 cm diep. Een mooi rond kuiltje. Gevoerd met hooisprietjes, strootjes, dons en kleine veertjes."  De Patrijzen zijn de weide wereld in getrokken vanuit het schapenweitje. 

Foto: Willem Overweg

Drieënhalve minuut genieten

Teller Johan Poffers maakte dit prachtige filmpje van een paartje Patrijzen dat hij dit jaar volgde. Het laat heel mooi zien hoe Patrijzen profiteren van een kruidenrijke akkerrand.

De kuikens zijn er

Johan Poffers mailde deze foto met de volgende toelichting: "Vandaag (4 juli, red.) kwam ik na lang wachten eindelijk een groepje patrijzen tegen met ongeveer 8 pulletjes. Ze zijn erg laat dit jaar. Nu maar hopen dat ze het redden en ook nog de eerste winter doorkomen."

Artikel in Cultuurbericht

In het zomernummer van Cultuurbericht, het magazine van het Prins Bernard Cultuurfonds, staat een mooi artikel over het Jaar van de Patrijs. Het fonds stelde € 40.000 beschikbaar voor het patrijzenjaar.

Bekende stelletjes

Veel vogelaars hebben hun eigen bekenden: Patrijzen 'die ze weten te zitten'. Remo Sloof fotografeerde zo'n bekende op 9 mei in een akkergebied rondom Holte.

 

Ruige erfranden in akkerland zijn favoriet

Jorrit Vlot maakte op 20 mei deze foto van een wat verregend mannetje Patrijs, dat samen met zijn vrouwtje op een erf in de Oostwaard van Werkendam scharrelde. Een typisch beeld: ruige erfranden in het agrarische gebied zijn goede plekken om de Patrijs te zien.

Hij houdt steeds de wacht

Fotograaf Rein Hofman maakte op 10 mei een bijzonder fraaie serie foto's van het paartje Patrijzen bij de Eemshaven. Hij schreef ons: "Het vrouwtje mag ongestoord eten; hij houdt steeds de wacht.." Overigens is het volgens de voorjaarstellingen de enige plaats waar zich nog minstens 5 Patrijzen ophouden in het uiterste noorden van ons land.

Links het vrouwtje, zonder de scherpe kleurscheiding op de kop en de rode mascara. Rechts het mannetje.

Kantoorpatrijzen: opportunisten pur sang

Sietse Los mailde ons over de 'kantoorpatrijzen' van bedrijventerrein Papendorp, Utrecht. Hij heeft er een prachtige blog over geschreven.

 

Patrijs is ook  van mij een favoriete vogel

Adri de Groot van de website Vogeldagboek.nl schrijft over de Patrijs: "De Patrijs is ook van mij een favoriete vogel, ik zie er bijna dagelijks. Het is (vrijwel) de enige soort die ik (dit jaar) op waarneming.nl invoer, vanwege het onderzoek." Op Adri's website zijn veel mooie foto's van Patrijzen te vinden.

Een klucht Patrijzen in het grasland op 2 februari 2013

 

Maja Roodbergen en Frank Majoor zoeken de gezendere Patrijs

Het programma 'In Gelderland' ging op stap met Sovonmedewerkers Maja Roodbergen en Frank Majoor om de gezendere Patrijs in de Ooijpolder op te sporen. Vanaf minuut 21.05 start de tv-reportage. Ga naar de uitzending.

 

Mooie blog over het Jaar van

Dezelfde Ko Veldkamp schreef deze blog met daarbij opnieuw mooie foto's. Zie de post van 1 mei op NatuurlijkNatuur.

Patrijzen in het hoge noorden

Foto: Ko Veldkamp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit paartje Patrijzen fotografeerde Ko Veldkamp in de Eemshaven op 22 april. Links het vrouwtje, rechts het mannetje. Patrijzen zijn nog regelmatig in ruige vegetaties van industrieterreinen te vinden.

Karakteristiek: een roepend mannetje in een kruidenrijk land

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maries Elemans stuurde deze foto, die ze vorig jaar maakte.

Schoonheid op gelijke hoogte

Deze werkelijk schitterende foto stuurde Walter van Os op. Hij schreef:

"Ook hier op de Veluwe in Apeldoorn zijn patrijzen te vinden. Wel moeilijk, want het biotoop wordt steeds kleiner. Het gaat om het gebied Zuidbroek aan de noordoostkant van Apeldoorn.
Op een mooie avond enkele weken geleden heb ik deze patrijs al tijgerend kunnen fotograferen.Met militaire precisie heb ik een meter of vijftien afgelegd totdat ik oog in oog lag met deze prachtigevogel. Ik wilde juist in beeld brengen hoe deze vogel heel dicht bij de grond leeft. Voor meer foto's kunt u kijken www.waltervanos.nl onder recent."

De laatste van de Leidsche Rijn?

Met deze retorische vraag stuurde Herman Bouman uit Houten prachtige foto's naar ons.

  

De wilde huiskippetjes van Arnhem-Schuytgraaf spelen eskimootje

Onder die titel mailde Koos Dansen ons en stuurde onderstaande tekst en foto's.

"Waarom ‘huiskippetjes’? Ze zijn - met z’n zessen - inmiddels zo geïntegreerd in het leven in de wijk dat ze rustig op 8 meter van het fietspad doorgaan met foerageren, terwijl er steeds fietsers langs komen. Pas als er een voetganger aankomt - weer een heel andere diersoort zoals je weet - nemen ze een meter of 15  de benen en gaan dan weer over tot hun ingetogen en tevreden orde van de dag, zaadjes en groentjes plukken uit kruiden en gras. Ook voor een beetje graven in de sneeuw draaien ze hun poten en snavel niet om.

Groet,

Koos"

Patrijs in sneeuw (Koos Dansen)Patrijzen in de sneeuw (Koos Dansen)

Patrijzen in de sneeuw (Koos Dansen)

 

In Vogelvlucht-artikelen

Van de hand van Martin Benard twee artikelen die in In Vogelvlucht, mededelingenblad van de vogelwerkgroep van het Hoeksewaards landschap, verschenen:

 

Video: Patrijzen in de winter

Maker: Ton van Schie
Locatie: Schouwen Duivenland
Toelichting: "Bij de koudekerkse inlagen, goed te zien wat ze eten"

Video: Patrijs in Midden Delfland

Maker: Ton van Schie

Foto's: In het heuvellandschap bij Schoonbron

Maker: Henk Schuurman (www.hscf.nl; henkschuurman.blogspot.nl)
Locatie: Schoonbron
Toelichting: "Ik heb enkele jaren achter elkaar diverse patrijsen en zelfs met hele meute jongen zien lopen in het heuvel landschap bij Schoonbron. Je start bij camping schoonbron in Limburg en gaat daar tegenover de heuvels in en zoekt de korte graanvelden in waar ze in de beschutting van aangrenzende stukken bos zitten tot ze in de velden gaan foerageren."

Patrijs. Fotograaf: Henk Schuurman

Patrijzen. Fotograaf: Henk Schuurman

Patrijzen. Fotograaf: Henk Schuurman

Foto: Patrijzen in de tuin

Maker: Bertine Mouw
Locatie: Woudrichem, in het gebied Struikwaard
Toelichting: "In dit jaar van de patrijs had ik gisteren 12 patrijzen in de achtertuin! Ze zitten hier regelmatig in de weilanden achter het huis, maar gisteren (18-01-2013) kwamen ze onze tuin even inspecteren. "

 

Patrijzen in de tuin. Fotograaf: Bertine Mouw

 

Video: Vlucht van 15 patrijzen

Maker: Jan van der Heijden
Locatie: Helmond

Foto: Patrijs met jongen

Maker: Marco van der Lee
Locatie: In de duinen nabij Hargen, Noord-Holland

Patrijs met jongen. Fotograaf: Marco van der Lee

Patrijs met jongen. Fotograaf: Marco van der Lee