De uitdaging van samenleven met de wolf

Martin Drenthen - Radboud Universiteit Nijmegen

Iedereen houdt van de natuur. Massaal gaan we in het weekend wandelen of mountainbiken in het bos, vogelaars trekken er in grote getale op uit om te genieten van zeldzame vogels, weer anderen genieten van de rijkdom aan levensvormen waarmee we ons land delen.

Met mate

Maar natuur is niet alleen mooi en nuttig, ze kan ook lastig of schadelijk zijn, en wanneer dat het geval is klinkt al gauw de roep om de natuur "te beheren". Dan moet het aantal wilde ganzen worden teruggebracht om schade aan boerenland te voorkomen, of moet de wilde-zwijnenstand omlaag om aanrijdingen terug te dringen en de kans op verspreiding van Afrikaanse varkenspest te verkleinen.

Controle

De natuur is prachtig maar moet wel netjes binnen de lijntjes kleuren. Zodra dieren zich in ons domein begeven, moet hun wildheid onder controle worden gehouden. Zo lijkt het credo soms te zijn: geniet van natuur, maar met mate.

Wolf

Ook de wolf is wat dat betreft een dubbelzinnig dier, zijn terugkeer wordt door sommigen bejubeld als bekroning op het natuurbeleid, terwijl anderen zijn komst vrezen. Niet alleen vergrijpt de wolf zich soms aan schapen, voor sommigen is de wolf vooral een bedreiging van het traditionele, veilige cultuurlandschap waar we zo aan gehecht zijn geraakt. Ook nu klinkt weer de roep om "beheer": de wolf mag zich niet al te zeer thuis gaan voelen in het mensenland.

Moeizame verhouding

Maar de wolf is bij uitstek het dier dat zich niet makkelijk controleren laat en zich niks aantrekt van de grens tussen natuur en cultuur die voor ons zo belangrijk lijkt te zijn. En zo confronteert de wolf ons als geen enkel ander dier met onszelf, en met onze eigen moeizame verhouding tot de wildheid in de natuur.