Cursus weide- en akkervogels inventariseren (BMP en MAS) in Leeuwarden

Komend voorjaar organiseert Sovon in samenwerking met de Provinsje Fryslân een cursus weide- en akkervogels inventariseren volgens de BMP- en MAS-methode. Deze cursus is voor vogelaars die het leuk vinden om te leren inventariseren en daarna in het agrarisch gebied aan de slag willen gaan.

De cursus bestaat uit vier theorieavonden en vier veldbezoeken. Tijdens de theorieavonden licht de cursusleider Jelle Postma de BMP- en MAS-methodiek toe. De avonden worden afgewisseld met veldbezoeken, zodat je als cursist de kans krijgt om de opgedane kennis meteen toe te passen. Tijdens de veldbezoeken ga je in een kleine groepje op pad met ervaren tellers. De resultaten van deze bezoeken voer je in via de app of website Avimap, waardoor je leert om de resultaten zelf te verwerken en te interpreteren. Aan het einde van de cursus krijg je een toets en (ongetwijfeld) een diploma. Na deze cursus kunnen je zelfstandig een BMP- en MAS-telling uitvoeren en de telgegevens verwerken. Wil je weten wat BMP en MAS precies inhoudt? Bekijk dan dit filmpje (BMP) en dit filmpje (MAS)

Wanneer en waar?

De cursusavonden (van 19.45 tot ca. 22.00 uur, inloop vanaf 19.30) vinden plaats in het Natuurmuseum te Leeuwarden: Schoenmakersperk 2.
De avonden zijn gepland op 27 maart, 17 april, 22 mei en 5 juni. De veldbezoeken zijn met mentoren in de natuurgebieden in de regio. Deze duren ca. 3 uur. Cursisten en mentoren spreken dit samen af. Deze vroege ochtenden zullen meestal in het weekend vallen.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor vogelaars die gemotiveerd zijn om broedvogels te tellen in agrarisch gebied (beheerd en onbeheerd) volgens de overal gehanteerde BMP- en/of MAS-methode. Voor mensen die willen gaan tellen in terreinen van de natuurbeheerders (IFG, NM en SBB) wordt in 2018 een BMP-cursus in zuidelijk Fryslân georganiseerd. Basiskennis van de broedvogels van het agrarisch gebied is wel een vereiste. Het is dus een serieuze cursus waarbij we hopen dat je de kennis in de praktijk wilt uitvoeren.

Belangstelling?

Heb je belangstelling of wil je je aanmelden? Laat dat dan weten aan Jelle Postma via de mail of bel: 06-49390506.