Bosuil. Foto: Ran Schols

Broeden bij een late voorjaarsstart

Het is te koud voor de tijd van het jaar, en niet zo'n beetje ook. Zou het invloed hebben op de timing van broeden?

Niet voor alle vogelsoorten. Deze week kregen we al een telefoontje dat er jonge Bosuilen waren uitgevlogen en of dat vroeg was. Niet echt, het kan nog veel vroeger. Na de koude decembermaand 2010 zijn er al jonge Bosuilen gefotografeerd begin januari. Voor sommige vogelsoorten maken de temperaturen niet zo veel uit, als er maar genoeg te eten is. Omgekeerd kunnen bepaalde lang levende soorten (zoals Bosuil) ook wel eens een seizoen overslaan als er weinig eten is, mooie temperaturen of niet.

Maar dat geldt niet voor alle soorten. De Kieviten bijvoorbeeld zullen dit jaar echt wel later dan normaal beginnen met de eileg. Dat pas deze week het eerste kievitsei was gevonden, was sinds 1987 niet meer voorgekomen.

Op de Natuurkalender zijn voorspellingen te zien van de verwachte eileg van enkele vogelsoorten. Ze zijn gebaseerd op het Nestkaartenproject van Sovon en worden dagelijks bijgewerkt aan de hand van het actuele weer en de weersvoorspellingen. Vergelijkbare verwachtingen zijn beschikbaar voor de bloei en bladontwikkeling van planten, de vliegtijd van vlinders en libellen, enzovoort.